
Mød udstiller Elsemarie Døssing og hør hende fortælle om sin udstilling DUG PÅ BORDET – FRA 1920 TIL IDAG. Arrangementet foregår i museets cafe kl.14.
Elsemarie Døssing har med udgangspunkt i sin egen families duge fået til dugene til at fortælle historier, om alt det der hører med til at dække op med dug på bordet. Det har hun skrevet en bogserie om, og temaerne er social- og kulturhistorie. Udstillingen af 100 års trends og tendenser indenfor duge, vil give de besøgende associationer og genkendelighedens glæde, med de duge som ligger derhjemme i mange almindelige husholdningers vitrineskabe. Formålet er at vække den besøgendes interesse for de duge, som din familie igennem 100 år enten selv har fremstillet, har fået i gave eller blot indkøbt. Udstillingen viser ældre damaskduge, hvidt broderi og hørduge, samt en større samling af servietter.
Forfatter beskrivelse fra forlagets hjemmeside:
Elsemaries forfatterskab starter ud fra hendes interesse og passion for hverdagens brugsgenstande. Det blev til bogserien At samle på brugsgenstande – hvilke historier gemmer det på?
Baggrunden er at familien har en slægtsgård, som har været i familiens eje siden 1634. Hendes mand og hende selv vil blive 12. generation. Samfundet og især landbruget har ændret sig, og gården er nu ikke længere deres indtægtskilde. Hun og hendes mand er begge akademikere og har valgt en anden levevej end landbruget.
Ideen til bogserien opstod i arbejdet og forsøget med at lave en respektfuld afhændelse af familiens slægtsgård. Hendes bidrag bliver at undersøge indboet og særligt brugsgenstandenes historier. Denne kortlægning åbner op for samtaler med familiens ældste generation, og hun opdager at disse brugsgenstande kan bruges til at få gamle erindringer frem, som de i familien ikke tidligere havde hørt om. Det blev til en bogserie om bestik og stel, og den tredje om duge er planlagt til udgivelse i 2024.
Udstillingen kan opleves til og med den 15. juni 2025.