Menu

Et arbejdende museum

Et arbejdende museum

På Hørvævsmuseet vil du opleve de mange hånd-og maskinvæve, som stadig bliver anvendt. Tag med på en rundvisning og få viden om hvordan.

Oplev et arbejdende museum

Visionen for Hørvævsmuseet var fra starten, at maskinerne fra Tommerup Væveri kom i gang igen. Desuden at historien om hør som råmateriale samt hørdyrkning og -forarbejdning blev fortalt. Visionen var også, at det her på museet skulle være muligt at røre ved hørren og selv prøve processerne. Det at røre ved tingene får erindringer bedre frem, de der selv har arbejdet ved hørren i sin tid kan huske hvordan det var at få i hænderne. 

Lige fra starten i 1994 har Hørvævsmuseets derfor været et sted, hvor vævene bliver brugt og ikke bare indgår i en udstilling. Der bliver vævet på museets mange hånd- og maskinvæve og de fremstillede duge, servietter, håndklæder mv., sælges i museets butik.

Dette arbejde udføres udelukkende af frivillige, fortrinsvis pensionister, som passer museet og dyrker fællesskabet to formiddage om ugen. Her bliver der vævet; arbejdet i pudsestuen; repareret maskiner; forarbejdet hør, som vi selv dyrker: sat nye aktiviteter i gang mm.

Alt sammen for at gøre det muligt at vise et levende og attraktivt museum frem for publikum, men også for at medvirke til at historien om dette gamle håndværk, som senere blev industrialiseret, ikke skal blive glemt.

I åbningstiden bliver der ikke vævet, fordi de gamle væve larmer meget, men alle gæster får tilbudt en rundvisning, og her vil der blive demonstreret en Jacquard-styret maskinvæv.

Maskinvævene står i en forhenværende kviestald mens udstillinger, café og butik er indrettet i den tidligere kostald på Krengerup Gods.

Vil du være frivillig på Hørvævsmuseet er du meget velkommen til at kontakte os.

Scroll to Top