Papirhåndværk

Jette Nørregaard

17. august – 26. september 2021.

Papir af alle slags blevet en væsentlig medspiller i Jette Nørregaards værker og papiret indgår som en integreret del af udtryksformen i hendes evne til at skabe.  Det er derfor naturligt at kalde Jette Nørregaard papirkunstner, hvor papiret dog ofte indgår i samspil med andre materialer.

Foto: Hans Christian Davidsen

Smykkerne

Smykkerne er ofte brocher, hvor der bliver leget med papir og bladguld-sølv og kobber-sten og perler, som basis og i lag af mere eller mindre transparens. Herved opnås et smykke, der som en lille skulptur med sin lethed, er populær i brug. Ideer til nye mønstre og rytmer opstår i processen. Papiret i smykkerne er bygget op med lim, bogbinderlim og hudlim i flere lag som giver overflade robusthed, hvilket betyder at smykkerne kan tåle at være udendørs. Ofte har smykkerne ført mig videre til andre værker såsom mindre objekter eller smykker i rum. 

Kuberne

Kuberne er som et smykke, lærketræ slebet og behandlet som bund for løb af papir i rytmer og mønstre indimellem med spor fra væven.

Guldbådene

Guldbådene er klassiske og arketypiske (I Kina sendes små guldbåde på vandet ved begravelser). Bådene består af gul håndlavet loktapapir forgyldt med slagmetal på begge sider før de bliver foldede. Et lille glimt af eventyr.

Skåle

Skåle, nogle transparente og lette, forbavser med sin poesi og bibringer bløde stemmer og bevægelser hos beskueren. 

Skåle mere robuste og dog papirtynde med kant. Kontrast i lethed og dog er papiret bearbejdet så beskueren ser dybder i farverne. De farvede lag fascinerer mig og giver inspiration til billeder. Skåle på ben – på tre ben. En vild ide som lykkedes, en udfordring som fik mig selv og andre til at undres og le.

Billeder

Billeder på lærred, på skiffer, i kasser (objekt kasser). I arbejdet med billeder får jeg mulighed for at udtrykke mig endnu mere fortællende, større og ofte med naturens rytmer og mønstre som inspiration og også helt konkret med sten og fund i ordnede systemer og abstrakt i samspil. Kaos/orden. Balance/ ubalance. Liv/død. Store begreber fra sart undren til fuldstændig konkret og bestemt ”sådan er det”…. tror jeg nok.

Scenografi

Arbejdet med papir, skulptur og billeder, har ført mig ind i teatret, hvor jeg arbejder som scenograf, senest en stor stråhat (3m i diameter) udført med en overflade af håndlavet papir. I forestillingen indgår også en stor håndlavet bog som jeg har udført med illustrationer og tekst i et spændende samarbejde med skuespiller og instruktør. 

Papirhåndværket

Papir

Jeg støber papir på mit værksted. Har arbejdet på Handpapersbruk ved Gøteborg i Sverige og på værksted ”Papierwespe” i Wien. Jeg finder og anskaffer papir fra mange steder i verden.

Lim

Sammenhængskraften. Jeg bruger mange forskellige slags lim, mest organiske såsom harelim, hudlim og bogbinderlim i fortyndinger og lag.

Farve

Jeg indfarver papir: 

  • Med de naturmaterialer der er i pulpen.
  • Med tusch og sepia.
  • Med bejdse
  • Med narvsværte
  • Med bivoks med pigment (enkaustik)
  • Med olie med pigment
  • Med binder med pigment
  • Med akvarel
  • Med kridt

Jeg tegner og maler ligeledes på papiret i kombination med collage.

Jette Nørregaard, Mobil 2442 3318, Mail. jn@nrt.dk www.gallerinorregaard.dk