Nyheder

Kniplerier og væveteknik

Lørdag den 8. august består den levende lørdag på Hørvævsmuseet af knipling og vævning på håndvæv. Her vil nogle af museets frivillige være klar til at fortælle om og vise hvordan man knipler og håndterer væven.

Samtidig kan du se billeder af broderier fra udstillingen “Grænseløse Sting” og en udstilling om Håndarbejde i skolen 1920-2000.

Museet er åbent fra 13-17 og der naturligvis også mulighed for at se museets faste udstillinger. Desuden de to udstillinger Umagen Værd, som viser elevarbejder fra Design- og Håndværksefterskolen samt Pilebark – medium og inspiration, med værker af Kirsten Ploug.

Museets butik og café er selvfølgelig også åbne.

Se på broderi og vævning

Lørdag den 1. august kan du opleve hvordan håndvævene på Hørvævsmuseet fungerer og desuden er der fremvisning af broderi. Frivillige fra museet vil fortælle og vise frem.

Samtidig kan du se billeder af broderier fra udstillingen “Grænseløse Sting” og en udstilling om Håndarbejde i skolen 1920-2000.

Museet er åbent fra 13-17 og der naturligvis også mulighed for at se museets faste udstillinger. Desuden de to udstillinger Umagen Værd, som viser elevarbejder fra Design- og Håndværksefterskolen samt Pilebark – medium og inspiration, med værker af Kirsten Ploug.

Museets butik og café er selvfølgelig også åbne.

Spinding og vævning på lørdag

Den 25. juli viser nogle af museets frivillige hvordan man væver på nogle af vores håndvæve, og hvordan man på rokken spinder en tråd af hørfibre. Det ske i rækken af levende lørdage, som har til formål at vise forskellige håndværk “live”.

Museet er åbent fra 13-17 og ud over det levende håndarbejde er der naturligvis også mulighed for at se museets faste udstillinger. Desuden de to udstillinger Umagen Værd, som viser elevarbejder fra Design- og Håndværksefterskolen samt Pilebark – medium og inspiration, med værker af Kirsten Ploug.

Museets butik og café er selvfølgelig også åbne.

Kirsten Ploug: Pilebark – medium og inspiration

Frem til 23. august udstiller Kirsten Ploug værker flettet med pilebark. Der er gamle traditioner for brugen af birkebark, mens pilens bark tilsyneladende ikke har haft nogen særlig interesse. Så der er frit slag for egne ideer. Kirsten Ploug har afprøvet forskellige håndarbejdsteknikker, og kniplingen endte af flere årsager med at blive den foretrukne. Den store inspiration er barken selv med dens mange variationer i farve og tekstur.

Ud over udstillingen er der 7.-9. august kursus i fletning med pilebark med Kirsten Ploug som underviser, læs mere her

Kirsten Ploug har udstillet en lang række steder og udgivet bøgerne ’Brug Barken’ sammen med Annie Westphael og ’Det begynder med en knude’ sammen med Gruppen Moderne Flet.

Jysk efterskole udstiller på Hørvævsmuseet

Alsidig præsentation af elevarbejder fra Design- og Håndværksefterskolen

Der er værker fra ca. 20 nuværende og tidligere elever på udstillingen ”Umagen Værd”, som lige nu kan ses på Hørvævsmuseet. Heriblandt elever, der på forskellige måder har gjort håndværket til deres levevej eller på anden måde har medbragt håndværket i deres liv.

Det er blevet til en meget bredt sammensat udstilling med keramik, træ, tekstil, maleri, foto, smykker og knive. I håndværksfagene er der fokus på ”det gode håndværk” og eleverne lærer at håndtere materialer, værktøj, grundteknikker og undervises løbende i ideudvikling og designprocesser.

Eleverne oplever særligt tid til fordybelse, opnår kvalitetsbevidsthed og lærer værdien af ”at gøre sig umage”, hvilket er godt dækkende for den æstetiske dannelse som eleverne opnår ved arbejdet med håndværk og design på efterskolen. 

Udstillingen kan ses på Hørvævsmuseet alle dage undtagen mandag klokken 13-17.

Strik, broderi og vævning

Ved levende lørdag den 18. juli er der gang i de klassiske håndarbejder på Hørvævsmuseet. Her vil nogle af museets frivillige vise hvordan man strikker med hørgarn, broderer og håndterer en håndvæv.

Museet er åbent fra 13-17 og ud over det levende håndarbejde er der naturligvis også mulighed for at se museets faste udstillinger. Desuden de to udstillinger Umagen Værd, som viser elevarbejder fra Design- og Håndværksefterskolen samt Repetition, med værker af tekstilkunstneren Inger Odgaard.

Museets butik og café er selvfølgelig også åbne

Gang i håndvævene og kniplepindene

Lørdag den 11. juli er der igen fremvisninger på Hørvævsmuseet. Der vil blive vævet på en af håndvævene og desuden vist hvordan kniplinger bliver til.

Museet er åbent fra 13-17 og ud over aktiv væv og kniplebræt er der naturligvis også mulighed for at se museets faste udstillinger. Desuden de to udstillinger Umagen Værd, som viser elevarbejder fra Design- og Håndværksefterskolen samt Repetition, med værker af tekstilkunstneren Inger Odgaard.

Museets butik og café er selvfølgelig også åbne.

Slåning af knapper på lørdag

Levende lørdag den 4. juli på Hørvævsmuseet står i knappernes tegn. Her vil nogle af museets frivillige fremvise hvordan man slår knapper med et personligt præg.

Museet er åbent fra 13-17 og ud over knapslåning er der naturligvis mulighed for at se museets faste udstillinger. Desuden de to udstillinger Umagen Værd, som viser elevarbejder fra Design- og Håndværksefterskolen samt Repetition, med værker af tekstilkunstneren Inger Odgaard.

Museets butik og café er selvfølgelig også åbne.

Gang i vævene på lørdag

På levende lørdag den 27. juni bliver der igen noget at se på for de væveinteresserede. Der kommer gang i håndvævene og desuden kan du se hvordan en ny trend til væven bliver til.

Museet er åbent fra 13-17 og ud over vævning og fremstilling af trend er der naturligvis mulighed for at se museets faste udstillinger. Desuden de to udstillinger Umagen Værd, som viser elevarbejder fra Design- og Håndværksefterskolen samt Repetition, med værker af tekstilkunstneren Inger Odgaard.

Museets butik og café er selvfølgelig også åbne.

Vævning og strik på lørdag

På levende lørdag den 20. juni vil der være fremvisning af museets håndvæve så det er muligt at se hvordan de fungerer. Desuden kan besøgende med interesse for strikketøj hente ny inspiration.

Museet er åbent fra 13-17 og ud over vævning og strikning er der naturligvis mulighed for at se museets faste udstillinger. Desuden de to udstillinger Umagen Værd, som viser elevarbejder fra Design- og Håndværksefterskolen samt Repetition, med værker af tekstilkunstneren Inger Odgaard.

Museets butik og café er selvfølgelig også åbne.

Knipling og vævning på lørdag

På årets første levende lørdag den 13. juni er der mulighed for at se hvordan kniplinger bliver til og der vil være en præsentation af forskellige kniplinger.

Desuden kommer der gang i museets håndvæve med fremvisning af hvordan de fungerer.

Museet er åbent fra 13-17 og ud over vævning og knipling er der naturligvis mulighed for at se museets faste udstillinger. Desuden de to udstillinger Umagen Værd, som viser elevarbejder fra Design- og Håndværksefterskolen samt Repetition, med værker af tekstilkunstneren Inger Odgaard.

Museets butik og café er selvfølgelig også åbne.

Umagen værd

Elevarbejder fra Design- og Håndværksefterskolen

Gennem 30 år har Den danske Design- og Håndværksefteskole i Skjern (Dhe), haft håndværk og design som sin særlige profil. Dhe har rødder og tager afsæt i Dansk Husflidsselskab, som i sin tid startede skolen som Den danske Husflidsefterskole i Skjern.

Nu udstiller Dhe på Hørvævsmuseet – se mere her.

Hørvævsmuseet åbner 9. juni

Hørvævsmuseet slår dørene op tirsdag den 9. juni og vi glæder os. Vi synes selv, vi er godt forberedt til at modtage gæster igen og kan tilbyde et museumsbesøg i trygge rammer, hvor det er muligt at holde afstand efter de gældende regler.

Sæson 2020 byder på ikke mindre end tre permanente udstillinger og tre skiftende, så der er meget at se og opleve i løbet af de kommende måneder.

Umagen værd – elevarbejder fra DHE 

Vi lægger ud med en stor temaudstilling med titlen “Umagen Værd”, hvor nuværende og tidligere elever fra Design- og Håndværksefterskolen i Skjern viser deres arbejder. Denne udstilling varer hele sæsonen til og med september. Se mere her 

Repetition, tekstile skulpturer af Inger Odgaard  

Årets første af tre udstillinger i museets café er ”Repetition”, hvor tekstildesigner Inger Odgaard viser skulpturer og vægskulpturer i tekstile materialer. Denne udstilling varer frem til 19. juli. Se mere her

Skolebroderier det 20. århundrede

Udstillingen viser en samling af håndarbejde i folkeskolen fra perioden 1920-2000 og skildrer udviklingen i faget fra jute over bomuld og ternede syposer til fri leg. Se mere her

Grænseløse sting 

En anden lille udstilling viser fotos af nogle af de ca. 50 broderier, der blev lavet på Fyn i anledning af kunstmuseum Trapholts udstilling ”Grænseløse Sting” om genforeningen med Sønderjylland i 1920.Se mere her

Vævningens historie fra oldtid til computer

Hørvævsmuseet rummer naturligvis også de faste udstillinger af håndvæve fra oldtid til computerstyring og samlingen af maskinvæve fra Tommerup, hvorpå der væves duge, servietter, viskestykker osv. Museets guider er klar til at fortælle hele historien.

Gode tilbud i butik og café

I museets butik sælges unikke varer, blandt andet fremstillet på museets væve, og i caféen kan købes frokost, kaffe, te og kage.

Levende lørdag

Hver lørdag bliver museet gjort levende af museets frivillige, der viser én eller flere tekstile aktiviteter.

Der er altså mange gode grunde til at aflægge et besøg på Hørvævsmuseet i løbet af sommeren – vi glæder os til at se dig.

Museet er åbent klokken 13-17 alle dage undtagen mandage, i september dog kun i weekender.

Rigsmønster

Et meget kendt mønster fra Tommerup Væveri er Rigsmønstret og i anledning af 100-året for genforeningen har vi sat det på væven igen.

En af planerne er at få vævet mange servietter med rigsmønsteret læs her hvorfor…

Grænseløse sting afleveret på Trapholt

Mandag den 30. marts blev de ca. 50 broderier med temaet “Grænser”, som er indleveret på Hørvæsmuseet, bragt videre til kunstmuseet Trapholt i Kolding. Her skal de sammen med mange andre broderier indgå i den store udstilling “Grænseløse Sting” i anledning af genforeningen. Ifølge de nuværende planer åbner udstillingen med fernisering lørdag den 27. juni.

Marianne med broderierne på Trapholt
Kassen med de fynske broderier

Mens vi venter….

Hørvævsmuseet åbner for sæsonen tirsdag den 9. juni klokken 13. Vi har programmet klar for årets udstillinger, så der er allerede nu mulighed for at kigge lidt på hvad der venter. Se mere her

“Mathildes Krukke” Design- og håndværksefterskolen

Referater fra generalforsamling 2020

Hørvævsmuseet og Hørvævsmuseets Aftenskole har afholdt den ordinære generalforsamling for museets medlemmer. Referater og beretninger mm kan ses på medlemssiden – klik her

Generalforsamling 2020 for medlemmer

Den ordinære generalforsamling på Hørvævsmuseet foregår i år lørdag den 7. marts kl 10 i museets cafe.

Indkaldelsen er på vej ud til alle medlemmer og burde komme i løbet af få dage. Hvis ikke den kommer bedes I ringe på kontoret så vi kan finde årsagen.

Indkaldelsen kan ses her: hørvævsmuseet.dk/medlemmer

Et silkeeventyr

Lørdag den 8. februar klokken 14 er der mulighed for at høre eventyret om, hvordan silken blev til, da den kinesiske prinsesse drak te under et morbærtræ – og om de andre fascinerende silke-sommerfugle og silker i Sydasien. Her vil Rie Koustrup og Ole Zethner fortælle om deres mangeårige passion for silke, vise billeder af produktionen og eksempler på det vævede stof. Læs mere her

Vævning med silke i Indien

Grænseløse Sting – et broderiprojekt

Hørvævsmuseet er udvalgt som samarbejdspartner for kunstmuseet Trapholts store udstilling med broderi under overskriften Grænseløse Sting. Udstillingen arrangeres i anledning af Genforeningen og Hørvævsmuseet holder workshop mandag den 3. februar. Se mere her

Tak for i år

Hørvævsmuseet har haft et travlt jubilæumsår 2019 med mange aktiviteter og besøgende i anledning af at det var 25 år siden museet åbnede for første gang.

Vi ønsker alle et godt nytår og håber at se mange glade gæster igen i 2020 til endnu en spændende sæson.

Fra museets åbning, 9. juli 1994

Leder du efter en unik julegave?

Husk at du stadig kan nå at købe en flot og personlig julegave i museumsbutikken på Hørvævsmuseet. Vi har åbent mandag – fredag mellem 9 og 12. Sidste chance er fredag den 20. december.

Klar til julesalg

Mere end 20 boder med tekstiler, husflid og kunsthåndværk af høj kvalitet fylder hele museet i weekenden 16. og 17. november. Kom forbi og gør et godt køb – åbent begge dage fra 10 til 16.

Julesalg på Hørvævsmuseet

Hørvævsmuseets traditionsrige julesalg foregår i år lørdag den 16. og søndag den 17. november, hvor der begge dage er åbent fra 10-16.

Alle rum fyldes med et alsidigt udbud af husflid og håndværk af høj kvalitet, så der der mulighed for at gøre gode indkøb i de omkring 20 boder med f.eks. julepynt, garn, uldvarer, vævede og filtede ting, patchwork, smykker, grønne kranse og meget andet. Nedenfor vises kun et udvalg af de mange fine ting.

Hørvævsmuseets egen butik har naturligvis også gode tilbud på museets eget damask, tekstiler i flotte farver fra Ekelund og linned fra oldemors tid. Desuden kan der i caféen købes lette frokostretter, kaffe, te og kage.

Anette Nims julemus er klar til julesalget på Hørvævsmuseet
Bente Klindt kommer med smykker
Grethe Nielsen har sine flotte tørklæder med
DesignKnap har mange fine knapper
Odense Værkstederne kommer med tekstiler vævet af hør
Randi Witte har patchwork og filtede ting
Torø Huse Keramik er klar med flotte keramiske julegaver

Behandling af hør – gratis e-bog

Bogen beskriver detaljeret hørrens historie og hvordan den skal behandles. Andre spindplanter som fx brændenælder og hamp gennemgås også.

Bogen er skrevet af Ellen Bangsbo som en del af hendes afgangsopgave ved Skolen for Brugskunst i København i 1978. nu genudgives den som gratis e-bog.

Hæftet kan hentes gratis her.

Hvordan har dialekterne det?

Foredrag 6. november på Hørvævsmuseet

De danske dialekter har det ikke særlig godt. Danmark er et af de lande i Europa hvor dialekterne står svagest og tilbagegangen for dialekterne begyndte allerede omkring 1800.

I foredraget på Hørvævsmuseet den 6. november klokken 19 vil dialektforsker Inge Lise Pedersen fortælle om hvorfor det skete og give eksempler på hvordan udviklingen forløb. Se mere her

Hvorfor laver vi håndarbejde?

Torsdag den 31. oktober klokken 18 er der debataften på Hørvævsmuseet. Her vil psykolog Anne Kirketerp fortælle om håndarbejde som middel mod stress og ikke mindst hvorfor det er sådan.

Debataftenen er arrangeret Verninge Husflid og tilmelding er nødvendigklik her

Anne Kirketerp, håndarbejdslærer, Psykolog, og Ph.d.

Mange mennesker ved, at de får det godt af at arbejde med deres passion/hobby. De bliver afstressede og kommer i godt humør – samtidig med at de får et fysisk produkt. Vi glemmer alt andet for et stykke tid, når vi helliger os arbejdet med håndarbejde. 

Men hvorfor er det sådan? Hvad er psykologien i den oplevelse og hvordan kan du lære at udnytte håndarbejde og håndværk til mere fokuseret at bevare din glæde i hverdagen?  Håndarbejde er meget velkomment under arrangementet!

25.000 kr. til Hørvævsmuseet

I anledning af 25-års jubilæet i 2019 har Hørvæsmuseet udgivet bogen ”Det handler om at væve”. Bogens tilblivelse er støttet med 25.000 kr. fra Fonden for Fynske Bank, og beløbet blev søndag den 13. oktober overrakt i forbindelse med, at museet i efterårsferien tilbyder kreative aktiviteter for børn og voksne.

-Vi er meget glade for støtten fra vores lokale pengeinstitut, fortæller Marianne Krämer, der er formand for Hørvævsmuseet. Vi modtager ikke nogen form for offentlig støtte til museet og er derfor afhængige af økonomisk assistance, når vi har noget særligt vi gerne vil lave. Vores jubilæumsbog fortæller om de første 25 år med museum på Krengerup, som jo er bygget op om de gamle væve fra Tommerup Væveri.

Fonden for Fynske Bank har som formål at støtte aktiviteter i bankens område og uddeler hvert år midler til lokale foreninger mv.

Direktør Per Bruun Madsen fra Fynske Bank i Glamsbjerg overrækker checken på 25.000 kr. til Marianne Krämer, formand for Hørvæsmuseet.

Efterårsferie for hele familien

Fra 12. til 20. oktober, hver dag klokken 13-17, indbyder Hørvævsmuseet til kreative aktiviteter for børn og voksne.

Her​ ​vi​ ​vil​ ​særlig​ ​gerne​ ​invitere​ ​børn​ ​sammen​ ​ med​ ​forældre​ ​eller bedsteforældre​ ​indenfor, ​så​ ​de​ ​selv​ ​kan​ ​ prøve​ ​at​ ​arbejde​ ​med​ ​hør, ​uld​ ​og​ ​andre​ ​tekstiler. ​Hver​ ​dag​ ​ er der gang​ ​i​ ​en række værksteder, ​ ​så​ ​det er ​muligt at​ prøve at ​væve på rammevæv eller båndvæv, ​​​lave​ ​dukker​ ​af​ ​hør, kniple, ​brodere​ ​på​ ​knapper, sy bolde eller ​lave​ ​børne-husflid​.

Desuden​ ​viser​ ​vi blandt andet, ​​hvordan​ ​man​ ​ spinder​ ​hør, ​broderer, laver billedvævning og vikleprøver, og vi ​viser ​en udstilling​ ​med nogle af de mange duge, der i sin tid blev vævet på Tommerup Væveri.