Nyheder

Flotte bånd

Lørdag den 21. september vil Bent vise forskellige måder at væve flotte bånd på. Der vil også være mulighed for selv at prøve hvordan.

Dette er den næstsidste “Levende lørdag” i sæsonen 2019. Næste weekend slutter vi en meget aktiv sæson der har stået i 25-årets tegn, med fester, med Jette Nevers fantastiske udstilling og med mange aktiviteter. De sidste to lørdag-søndage i september, hvor museet er åbent fra kl 13-17, er sidste chance for at se Jette Nevers udstilling.

Boldesyning og vævning

Lørdag den 14. september kan du prøve at væve på en af museets håndvæve eller at sy bolde.

Anne vil vise hvordan f.eks. avispapir, korkpropper, klude og garn bliver til en fin bold. Og Britt Marie vil demonstrere vævning på flere af museets gamle væve.

Vi har åbent fra 13-17 og der er som sædvanlig rundvisning på museet, mulighed for at se Jette Nevers´ udstilling “Et tekstilværksted” og for at nyde en kop kaffe eller te med kage i caféen.

#hørvævsmuseet #sybolde #hør #flax #flachs #vævning #weavings #weben #hørdyrkning #flaxgrowing #flachsanbau #jettenevers #tommerupvæveri #tommerup

Køng Fabrik og Køng Museum

Den 11. september kl 19-21 holder Hanne Tommerup foredrag om linnedfabrikken Køng Fabrik og Køng Museum.

Foredraget omhandler industrieventyret på Sydsjælland, hvor storkøbmanden Niels Ryberg i sidste fjerdedel af 1700 tallet købte Øbjerggaard Gods af Kongen og etablerede Køng Fabrik og Vintersbølle Bleg for at bekæmpe fattigdom med industri. Læs mere her

Fra fiber til tråd

På levende lørdag den 7. september er der mulighed for at se hvordan naturens fibre forvandles til tråde.

Af uld spindes kartegarn og kamgarn, mens hør bliver til såvel blår som heglehør. Spinding af brændenældefibre er også på programmet og det er som altid muligt at hvordan hør forberedes til spinding.

Levende lørdag foregår fra klokken 13-17 og museet er naturligvis åbent som sædvanlig – inklusive den store udstilling “Et tekstilværksted” af Jette Nevers. Der er selvfølgelig også mulighed for at handle i museumsbutik og café.

Årets høst af hør skal forabejdes

På lørdag den 31. august kan du se årets høst af hør blive brudt, skættet og heglet, så det forvandles fra strå til færdig fiber – klar til spinding. Du kan også selv prøve nogle af de processer hørren skal gennemgå før den bliver klar til vævning.

Hegling af hør

Det er også på lørdag du har chancen for at afprøve om vævning er noget for dig. Her viser én af museets frivillige hvordan en håndvæv fungerer, og der er mulighed for selv at prøve at håndtere skytte og trend.

Levende lørdag foregår fra klokken 13-17 og museet er naturligvis åbent som sædvanlig – inklusive den store udstilling “Et tekstilværksted” af Jette Nevers. Der er selvfølgelig også mulighed for at handle i museumsbutik og café.

Levende lørdag med knipling og knapper

På levende lørdag den 24. august vil Else og Lennart Jensen vise et udvalg af kniplinger og hvordan man knipler. Hvis du har lyst, kan du også selv få lov til at prøve kræfter med knappenåle og kniplepinde.

Det er også på lørdag Katrine Ørnstrup broderer og slår knapper med knapslåningsmaskinen – det må du selvfølgelig også prøve.

Levende lørdag foregår fra klokken 13-17 og museet er naturligvis åbent som sædvanlig – inklusive den store udstilling “Et tekstilværksted” af Jette Nevers. Der er selvfølgelig også mulighed for at handle i museumsbutik og café.

Spind hør på håndten

Lørdag den 24. august holder vi kursus i at spinde hør på håndten, så hvis du arbejder med spinding i forbindelse med levendegørelse i et historik miljø, er dette lige kurset for dig!

Du får mulighed for at prøve at spinde både blår og lange hørfibre. Undervejs gennemgås beredning af hør. Læs mere om kurset og tilmeld dig her

Hørren skal “beredes”

Lørdag den 17. august skal hørren beredes på Hørvævsmuseet så at man kan spinde den.

Den nyruskede hør skal først knevles for at fjerne frøene. Derefter skal hørren lægges til rødning så hørfibrene senere kan løsnes fra de træagtige taver.

Vi viser også de sidste processer inden spinding: brydning, skætning og hegling af den rødnede hør. Den heglede hør kan fx bruges til armbånd eller en lille hørdukke. Gæsterne inviteres til selv at prøve det hele.

Levende lørdag foregår fra klokken 13-17 og museet er naturligvis åbent som sædvanlig – inklusive den store udstilling “Et tekstilværksted” af Jette Nevers. Der er selvfølgelig også mulighed for at handle i museumsbutik og café.

Prøv at væve på lørdag

Lørdag den 10. august har du chancen for at afprøve om vævning er noget for dig. Her viser én af museets frivillige hvordan en håndvæv fungerer, og der er mulighed for selv at prøve at håndtere skytte og trend.

Levende lørdag foregår fra klokken 13-17 og museet er naturligvis åbent som sædvanlig – inklusive den store udstilling “Et tekstilværksted” af Jette Nevers. Der er selvfølgelig også mulighed for at handle i museumsbutik og café.

Båndvæv og trend på levende lørdag

I rækken af levende lørdage på Hørvævsmuseet, hvor vi viser forskellige sider af håndværk og husflid, er vi på lørdag den 3. august nået til båndvævning og fremstilling af trend. Båndvævning giver mulighed for at lave smukke, smalle bånd; og fremstilling af trend er en helt nødvendig forudsætning for at en håndvæv kan fungere.

Vi har åbent fra 13-17 og ud over aktiviteterne er der mulighed for at se museets  faste udstillinger, få en rundvisning, se “Et tekstilværksted” af væveren Jette Nevers samt for at handle i butik og café.

Vævning og bolde på programmet

Levende lørdag den 27. juli byder på fremvisning af håndvævning. Kom og se hvordan man væver på en håndvæv, som afhængig af type og opsætning kan anvendes til mange typer af vævning. Du kan også selv få lov til at prøve kræfter med vævningen – under kyndig vejledning.

En anden mulighed er at sy bolde. Du kan se og prøve hvordan f.eks. avispapir, korkpropper, klude og garn bliver til en fin bold.

Museet er åbent fra 13-17 og ud over vævning og syning af bolde er der mulighed for at se museets  faste udstillinger, få en rundvisning, se “Et tekstilværksted” af væveren Jette Nevers samt for at handle i butik og café.

Levende lørdag ved væven

Ved levende lørdag den 20. juli vil Ellen Møllegaard vise hvordan man væver på en håndvæv, som afhængig af type og opsætning kan anvendes til mange typer af vævning. Du kan også selv få lov til at prøve kræfter med vævningen – under Ellens kyndige vejledning.

Museet er åbent fra 13-17 og ud over demonstration af vævning er der mulighed for at se museets  faste udstillinger, få en rundvisning, se “Et tekstilværksted” af væveren Jette Nevers samt for at handle i butik og café.

Jubilæumsbog om Hørvævsmuseet

I anledning af Hørvævsmuseets 25-års jubilæum er der udgivet en bog om hvorfor og hvordan museet blev etableret, hvordan de første 25 år er forløbet og hvordan museet ser ud i dag.

Gennem 15 kapitler fortæller museets stiftere og nuværende medarbejdere om det store arbejde med at omdanne en kostald til et museum og om hvordan de mange ideer gennem årene er blevet omsat til virkelighed i form af udstillinger, aftenskole, skoletjeneste og ikke mindst et levende museum til glæde for de mange besøgende.

Bogen er på ca. 100 sider og kan købes i butikken på Hørvævsmuseet. Pris: 100 kr.

Knipling og vævning på programmet lørdag

Ved levende lørdag på Hørvævsmuseet 13. juli vil der være fremvisning af knipling og kniplinger samt vævning på håndvæv. Kom, kig og prøv på lørdag mellem 13 og 17.

Jubilæumsreception 9. juli

Den 9. juli er det nøjagtig 25 år siden Hørvævsmuseet for første gang åbnede for publikum. Jubilæet bliver fejret ved en reception på museet fra klokken 13 til 16. Her bliver der ud over taler og musik også mulighed for at møde en del af de aktive frivillige ved vævene, i pudsestuen, caféen eller hvor de ellers deltager i arbejdet på fabrikken. Receptionen er åben for alle og tilmelding er ikke nødvendig.

Syede bolde – prøv selv

Ved levende lørdag på Hørvævsmuseet den 6. juli får du mulighed for at se, hvordan f.eks. avispapir, korkpropper, klude og garn bliver til en fin bold. Der er også mulighed for selv at prøve kræfter med syning af bolde. Vi har åbent fra 13-17 og der er som sædvanlig rundvisning på museet, mulighed for at se Jette Nevers´ udstilling “Et tekstilværksted” og for at nyde en kop kaffe eller te med kage i caféen.

Prøv at væve på lørdag

På lørdag den 29. juni fra 13-16 bliver Hørvævsmuseet levendegjort med præsentationer af hvordan en håndvæv fungerer. Ulla Holm vi vise vævningens principper og arbejde ved nogle af de gamle væve. Du kan også selv få lov at prøve kræfter med væven hvis du har lyst.

Vikleprøver og vævning

På lørdag den 22. juni vil Kirsten vise hvordan man fremstiller vikleprøver. Samtidig demonstrerer Ellen vævning på de gamle væve i håndvævesalen.

Vikleprøver bruges ofte som skitser til væveprojekter, men kan også blive til værker i sig selv hvor farverne og valget af garntyperne danner smukke, men grafisk enkle tekstile billeder.

Ellen viser både hvordan man væver på Opstadvæven og på den mere moderne Lervad-væv med kontramarch.

 

Opstavæven har været brugt i store dele af verden fra Bronzealderen til ca. 1990 i Lapland, ca. 3.500 år. Væven fylder meget lidt og kan let pakkes til et nomadeliv. Hørvævsmuseets Opstadvæv er en rekonstruktion og vi har et smukt tæppe som er vævet på væven med en kant af brikvævning.

Anders Lervad og søn har fra ca. 1900 til 1998 udviklet og produceret små og store væve til det danske marked, både til private vævere og til højskoler og seminarer.

Koncert med Fionia Folk Big Band

Lørdag den 15. juni spiller Fionia Folk Bigband kl 14 på Hørvævsmuseet.

Fionia Folk Bigband blev etableret i 1991 og har i dag ca. 25 medlemmer. Repertoiret er en skønsom blanding af traditionelle spillemandsmelodier og nykomponeret folkemusik. Alle melodier er fyldigt arrangerede for orkesterets besætning, og FIONIA er således et af mange eksempler på hvordan dansk folkemusik stadig udvikler sig og inspireres af tidens andre musikformer.

De tekstile aktiviteter bliver denne dag altså afløst af middelalderens kædedanse, tospring og trespring i forrygende rockudgaver, 1700-tallets smukke pols- og engelskdanse samt spillemandens polka, vals og scottish tilsat en god dosis moderne rytmer og humor.

Kl. 15 er der rundvisninger i museets faste samlinger.

Rulning af hørduge

De smukke damaskvævede hørduge skal naturligvis rulles, helst koldrulles. På levende lørdag den 8. juni vil Bodil og Gunhild demonstreres den store gamle rulle i pudsestuen. De vil også fortælle om hvordan man kan klare sig med mindre redskaber…

Gæster kan få rullet deres egne duge den dag, hvis de  kommer med dug der er stænket hjemmefra.

Lav dine egne knapper

Lørdag den 1. juni kan du prøve kræfter med knapslåning og brodering af knapper. Det sker, når Else Høbye viser hvordan ved “Levende lørdag” på Hørvævsmuseet.

Desuden kan du naturligvis også se hele museet, opleve Jette Nevers´ store udstilling og nyde en forfriskning i caféen.

Vi har åbent klokken 13-17.

Se kniplinger og vævning på lørdag

Den levende lørdag på Hørvævsmuseet 25. maj omfatter i denne uge fremvisning af knipling og kniplinger samt vævning på håndvæv. Kom, kig og prøv på lørdag mellem 13 og 17.

Bolde og væve

Så er der snart levende lørdag igen på Hørvævsmuseet. Den 18. maj kan du fra 13-16 opleve  vævning på håndvæve og syning af  bolde. Se hvordan det foregår eller prøv selv.

Levende lørdag med vævning og løbbinding

På lørdag den 11. maj bliver Hørvævsmuseet levendegjort med præsentationer af hvordan en håndvæv fungerer og hvordan man med den gamle teknik løbbinding skaber smukke kurve og skåle. Levende lørdag finder sted i tidsrummet 13-17.

Et tekstilværksted, foredrag med Jette Nevers

Tirsdag den 28. maj kl. 19 holder væveren Jette Nevers foredrag på Hørvævsmuseet om et langt liv som væver.

 

– Jeg har arbejdet i mere end 50 år med tekstiler i mit værksted, og spændingen ved at eksperimentere med nye materialer og bindinger (mønstre) er uendelig, fortæller Jette Nevers. Jeg har en meget stille hverdag, næsten meditativ. Det fås ikke bedre.

Med dette foredrag vil Jette Nevers vise bredden i sit arbejde og forskellighederne igennem mange år. Og vise hvordan og hvorfor hun sætter håndværket meget højt.

Det koster 60 kr. at høre Jette Nevers` foredrag og desuden er der mulighed for at se årets store udstilling med hendes værker på Hørvævsmuseet. Aftenen starter klokken 19 og er gratis for museets medlemmer.

Se mere om Jette Nevers og udstillingen her Et tekstilværksted

 

Forårskoncert med koret Ambitus

Den 14. maj kl 19 holder koret Ambitus forårskoncert på Hørvævsmuseet. Programmet  indeholder både Beatles-sange fra albummet Abbey Road og andre ting.

AMBITUS er et blandet kor som har hjemsted i Glamsbjerg. Koret blev stiftet i 1995 med Kaj Nørholm som dirigent. Han blev i oktober 2009 afløst af Karen Folke Olsen.

Repertoiret spænder vidt, tidsmæssigt lige fra renæssancen til vor tid og fra kammerkor værker, hvor det ikke kan blive stort nok. Ambitus-koret ledes af organist og musikpædagog Karen Folke Olsen.

Der er gratis adgang.

Museet sælger kaffe/te og kager.

Velkommen til jubilæumsår på Hørvævsmuseet

Lørdag den 4. maj klokken 13 åbner Hørvævsmuseet for sæson 2019, hvor vi vil fejre, at det er 25 år siden museet blev startet. I den anledning viser væveren Jette Nevers udstillingen “Et tekstilværksted”.

Jette Nevers er et af de helt store navne indenfor dansk tekstilkunst, og hun fylder både café og udstillingsrum med værker fra et langt liv ved væven, hvor der vises et udsnit af ældre og nyere arbejder, værker i forskellige materialer samt en række billeder fra tekstilværkstedet. Læs mere om udstillingen her.

Ud over den store udstilling med Jette Nevers har vi et tema om museets første 25 år, og vi har fornyet nogle af vores faste udstillinger. Der vil være aktiviteter hver lørdag i sæsonen, ”levende lørdag”, hvor en lang række af museets frivillige på skift vil vise deres håndværk frem. Det sker i form af vævning, knapslåning, spinding, løbbinding og meget andet.

Udenfor i gården bliver der sået hør, hvis udvikling kan følges sommeren igennem frem til høst og forarbejdning, og vi giver naturligvis som altid alle vores gæster en rundvisning på museet. Her fortæller vi om vævningens historie og især om perioden, hvor Tommerup var centrum for hørindustrien på Fyn.

Vil du være aktiv på Hørvævsmuseet?

Åbent hus på Hørvævsmuseet mandag den 8. april kl. 9 -12

Hørvævsmuseet drives udelukkende af frivillige, der arbejder sammen i et forpligtende, omsorgsfuldt og muntert fællesskab.

Museet har eksisteret i 25 år og vi er i alt ca. 70 frivillige der hver især deltager efter lyst, evne og interesse.

Selvom vi allerede er mange, vil vi gerne være flere. Så kom mandag den 8. april hvis du tror Hørvævsmuseet er noget for dig — vi er klar til at vise rundt og giver en kop kaffe. Mød nogle af de aktive frivillige ved deres arbejdspladser på museet: Ved vævene, i værkstedet, i pudsestuen, i caféen, i butikken og i administrationen.

Vi vil gerne fortælle om hvordan det er at være med i fællesskabet på museet. Vi har brug for dig hvis du fx

  • kan finde ud at tandhjul og møtrikker
  • har lyst til at væve – eller lære at væve
  • kan skifte en pære eller sætte lamper op
  • vil betjene gæsterne i butik og café
  • vil vise vores gæster rundt
  • kan sy og stryge det vi væver
  • vil aktivere gæster – både børn og voksne
  • synes det er vigtigt at holde historien i live
  • vil være med i et aktivt fællesskab af seniorer

Tommerup – centrum for hørindustrien

Torsdag den 28. marts er der foredrag på Hørvævsmuseet med titlen:  ”Hørrens betydning for Tommerup i det 20. århundrede”.

I 50 år var Tommerup centrum for den fynske hørindustri med to virksomheder, henholdsvis Hørfabriken i Tommerup, som lå i stationsbyen og Tommerup Væveri, der havde adresse på Højeløkkevej i Tommerup by. De to fabrikker havde stor betydning for den danske tekstilindustri, ligesom de var arbejdsplads for mange lokale – i perioder med flere hundrede ansatte.

 

 

 

 

 

 

 

Der knytter sig en spændende – og til tider dramatisk – historie til de to virksomheder, hvor ikke mindst familien Reindel spillede en betydelig rolle. Det er Orla Andersen og Niels Jørgensen, der begge bor i Tommerup, som vil fortælle om de to fabrikker i op- og nedgangstider i perioden fra 1918 til 1969.

Aftenen om hørindustrien starter klokken 19 på Hørvævsmuseet, der ligger på Krengerup Gods. Det koster 60 kr. at deltage, dog er det gratis for medlemmer af Hørvævsmuseet.

Foredraget er det første af en række arrangementer, der i hele 2019 markerer, at det i år er 25 år siden Hørvævsmuseet startede. Se mere her