Nyheder

Rigsmønster

På Hørvævsmuseet forbereder vi os på at åbne for sommeren, men vi venter stadig på at få lov i disse Corona-tider…

En af planerne var at få vævet mange servietter med rigsmønsteret inden åbningen – læs her hvorfor…

Grænseløse sting afleveret på Trapholt

Mandag den 30. marts blev de ca. 50 broderier med temaet “Grænser”, som er indleveret på Hørvæsmuseet, bragt videre til kunstmuseet Trapholt i Kolding. Her skal de sammen med mange andre broderier indgå i den store udstilling “Grænseløse Sting” i anledning af genforeningen. Ifølge de nuværende planer åbner udstillingen med fernisering lørdag den 27. juni.

Marianne med broderierne på Trapholt
Kassen med de fynske broderier

Mens vi venter….

Hørvævsmuseet åbner for sæsonen tirsdag den 9. juni klokken 13. Vi har programmet klar for årets udstillinger, så der er allerede nu mulighed for at kigge lidt på hvad der venter. Se mere her

“Mathildes Krukke” Design- og håndværksefterskolen

Referater fra generalforsamling 2020

Hørvævsmuseet og Hørvævsmuseets Aftenskole har afholdt den ordinære generalforsamling for museets medlemmer. Referater og beretninger mm kan ses på medlemssiden – klik her

Generalforsamling 2020 for medlemmer

Den ordinære generalforsamling på Hørvævsmuseet foregår i år lørdag den 7. marts kl 10 i museets cafe.

Indkaldelsen er på vej ud til alle medlemmer og burde komme i løbet af få dage. Hvis ikke den kommer bedes I ringe på kontoret så vi kan finde årsagen.

Indkaldelsen kan ses her: hørvævsmuseet.dk/medlemmer

Et silkeeventyr

Lørdag den 8. februar klokken 14 er der mulighed for at høre eventyret om, hvordan silken blev til, da den kinesiske prinsesse drak te under et morbærtræ – og om de andre fascinerende silke-sommerfugle og silker i Sydasien. Her vil Rie Koustrup og Ole Zethner fortælle om deres mangeårige passion for silke, vise billeder af produktionen og eksempler på det vævede stof. Læs mere her

Vævning med silke i Indien

Grænseløse Sting – et broderiprojekt

Hørvævsmuseet er udvalgt som samarbejdspartner for kunstmuseet Trapholts store udstilling med broderi under overskriften Grænseløse Sting. Udstillingen arrangeres i anledning af Genforeningen og Hørvævsmuseet holder workshop mandag den 3. februar. Se mere her

Tak for i år

Hørvævsmuseet har haft et travlt jubilæumsår 2019 med mange aktiviteter og besøgende i anledning af at det var 25 år siden museet åbnede for første gang.

Vi ønsker alle et godt nytår og håber at se mange glade gæster igen i 2020 til endnu en spændende sæson.

Fra museets åbning, 9. juli 1994

Leder du efter en unik julegave?

Husk at du stadig kan nå at købe en flot og personlig julegave i museumsbutikken på Hørvævsmuseet. Vi har åbent mandag – fredag mellem 9 og 12. Sidste chance er fredag den 20. december.

Klar til julesalg

Mere end 20 boder med tekstiler, husflid og kunsthåndværk af høj kvalitet fylder hele museet i weekenden 16. og 17. november. Kom forbi og gør et godt køb – åbent begge dage fra 10 til 16.

Julesalg på Hørvævsmuseet

Hørvævsmuseets traditionsrige julesalg foregår i år lørdag den 16. og søndag den 17. november, hvor der begge dage er åbent fra 10-16.

Alle rum fyldes med et alsidigt udbud af husflid og håndværk af høj kvalitet, så der der mulighed for at gøre gode indkøb i de omkring 20 boder med f.eks. julepynt, garn, uldvarer, vævede og filtede ting, patchwork, smykker, grønne kranse og meget andet. Nedenfor vises kun et udvalg af de mange fine ting.

Hørvævsmuseets egen butik har naturligvis også gode tilbud på museets eget damask, tekstiler i flotte farver fra Ekelund og linned fra oldemors tid. Desuden kan der i caféen købes lette frokostretter, kaffe, te og kage.

Anette Nims julemus er klar til julesalget på Hørvævsmuseet
Bente Klindt kommer med smykker
Grethe Nielsen har sine flotte tørklæder med
DesignKnap har mange fine knapper
Odense Værkstederne kommer med tekstiler vævet af hør
Randi Witte har patchwork og filtede ting
Torø Huse Keramik er klar med flotte keramiske julegaver

Behandling af hør – gratis e-bog

Bogen beskriver detaljeret hørrens historie og hvordan den skal behandles. Andre spindplanter som fx brændenælder og hamp gennemgås også.

Bogen er skrevet af Ellen Bangsbo som en del af hendes afgangsopgave ved Skolen for Brugskunst i København i 1978. nu genudgives den som gratis e-bog.

Hæftet kan hentes gratis her.

Hvordan har dialekterne det?

Foredrag 6. november på Hørvævsmuseet

De danske dialekter har det ikke særlig godt. Danmark er et af de lande i Europa hvor dialekterne står svagest og tilbagegangen for dialekterne begyndte allerede omkring 1800.

I foredraget på Hørvævsmuseet den 6. november klokken 19 vil dialektforsker Inge Lise Pedersen fortælle om hvorfor det skete og give eksempler på hvordan udviklingen forløb. Se mere her

Hvorfor laver vi håndarbejde?

Torsdag den 31. oktober klokken 18 er der debataften på Hørvævsmuseet. Her vil psykolog Anne Kirketerp fortælle om håndarbejde som middel mod stress og ikke mindst hvorfor det er sådan.

Debataftenen er arrangeret Verninge Husflid og tilmelding er nødvendigklik her

Anne Kirketerp, håndarbejdslærer, Psykolog, og Ph.d.

Mange mennesker ved, at de får det godt af at arbejde med deres passion/hobby. De bliver afstressede og kommer i godt humør – samtidig med at de får et fysisk produkt. Vi glemmer alt andet for et stykke tid, når vi helliger os arbejdet med håndarbejde. 

Men hvorfor er det sådan? Hvad er psykologien i den oplevelse og hvordan kan du lære at udnytte håndarbejde og håndværk til mere fokuseret at bevare din glæde i hverdagen?  Håndarbejde er meget velkomment under arrangementet!

25.000 kr. til Hørvævsmuseet

I anledning af 25-års jubilæet i 2019 har Hørvæsmuseet udgivet bogen ”Det handler om at væve”. Bogens tilblivelse er støttet med 25.000 kr. fra Fonden for Fynske Bank, og beløbet blev søndag den 13. oktober overrakt i forbindelse med, at museet i efterårsferien tilbyder kreative aktiviteter for børn og voksne.

-Vi er meget glade for støtten fra vores lokale pengeinstitut, fortæller Marianne Krämer, der er formand for Hørvævsmuseet. Vi modtager ikke nogen form for offentlig støtte til museet og er derfor afhængige af økonomisk assistance, når vi har noget særligt vi gerne vil lave. Vores jubilæumsbog fortæller om de første 25 år med museum på Krengerup, som jo er bygget op om de gamle væve fra Tommerup Væveri.

Fonden for Fynske Bank har som formål at støtte aktiviteter i bankens område og uddeler hvert år midler til lokale foreninger mv.

Direktør Per Bruun Madsen fra Fynske Bank i Glamsbjerg overrækker checken på 25.000 kr. til Marianne Krämer, formand for Hørvæsmuseet.

Efterårsferie for hele familien

Fra 12. til 20. oktober, hver dag klokken 13-17, indbyder Hørvævsmuseet til kreative aktiviteter for børn og voksne.

Her​ ​vi​ ​vil​ ​særlig​ ​gerne​ ​invitere​ ​børn​ ​sammen​ ​ med​ ​forældre​ ​eller bedsteforældre​ ​indenfor, ​så​ ​de​ ​selv​ ​kan​ ​ prøve​ ​at​ ​arbejde​ ​med​ ​hør, ​uld​ ​og​ ​andre​ ​tekstiler. ​Hver​ ​dag​ ​ er der gang​ ​i​ ​en række værksteder, ​ ​så​ ​det er ​muligt at​ prøve at ​væve på rammevæv eller båndvæv, ​​​lave​ ​dukker​ ​af​ ​hør, kniple, ​brodere​ ​på​ ​knapper, sy bolde eller ​lave​ ​børne-husflid​.

Desuden​ ​viser​ ​vi blandt andet, ​​hvordan​ ​man​ ​ spinder​ ​hør, ​broderer, laver billedvævning og vikleprøver, og vi ​viser ​en udstilling​ ​med nogle af de mange duge, der i sin tid blev vævet på Tommerup Væveri.

Vikleprøver

Årets sidste levende lørdag på Hørvævsmuseet den 28. september giver dig mulighed for at lave vikleprøver.

Vikleprøver er både en skitse forud for en vævning, som måske skal blive til virkelighed, og et værk i sig selv. På lørdag kan du selv – under kyndig vejledning – prøve at arbejde med farver og strukturer ved at vikle.

Weekenden 28.-29. september er også Hørvævsmuseets sidste åbningsdage i denne sæson, så det er sidste chance for at se årets store udstilling “Et tekstilværksted” af Jette Nevers.

Levende lørdag foregår fra klokken 13-17 og museet er naturligvis åbent som sædvanlig. Der er selvfølgelig også mulighed for at handle i museumsbutik og café.

Flotte bånd

Lørdag den 21. september vil Bent vise forskellige måder at væve flotte bånd på. Der vil også være mulighed for selv at prøve hvordan.

Dette er den næstsidste “Levende lørdag” i sæsonen 2019. Næste weekend slutter vi en meget aktiv sæson der har stået i 25-årets tegn, med fester, med Jette Nevers fantastiske udstilling og med mange aktiviteter. De sidste to lørdag-søndage i september, hvor museet er åbent fra kl 13-17, er sidste chance for at se Jette Nevers udstilling.

Boldesyning og vævning

Lørdag den 14. september kan du prøve at væve på en af museets håndvæve eller at sy bolde.

Anne vil vise hvordan f.eks. avispapir, korkpropper, klude og garn bliver til en fin bold. Og Britt Marie vil demonstrere vævning på flere af museets gamle væve.

Vi har åbent fra 13-17 og der er som sædvanlig rundvisning på museet, mulighed for at se Jette Nevers´ udstilling “Et tekstilværksted” og for at nyde en kop kaffe eller te med kage i caféen.

#hørvævsmuseet #sybolde #hør #flax #flachs #vævning #weavings #weben #hørdyrkning #flaxgrowing #flachsanbau #jettenevers #tommerupvæveri #tommerup

Køng Fabrik og Køng Museum

Den 11. september kl 19-21 holder Hanne Tommerup foredrag om linnedfabrikken Køng Fabrik og Køng Museum.

Foredraget omhandler industrieventyret på Sydsjælland, hvor storkøbmanden Niels Ryberg i sidste fjerdedel af 1700 tallet købte Øbjerggaard Gods af Kongen og etablerede Køng Fabrik og Vintersbølle Bleg for at bekæmpe fattigdom med industri. Læs mere her

Fra fiber til tråd

På levende lørdag den 7. september er der mulighed for at se hvordan naturens fibre forvandles til tråde.

Af uld spindes kartegarn og kamgarn, mens hør bliver til såvel blår som heglehør. Spinding af brændenældefibre er også på programmet og det er som altid muligt at hvordan hør forberedes til spinding.

Levende lørdag foregår fra klokken 13-17 og museet er naturligvis åbent som sædvanlig – inklusive den store udstilling “Et tekstilværksted” af Jette Nevers. Der er selvfølgelig også mulighed for at handle i museumsbutik og café.

Årets høst af hør skal forabejdes

På lørdag den 31. august kan du se årets høst af hør blive brudt, skættet og heglet, så det forvandles fra strå til færdig fiber – klar til spinding. Du kan også selv prøve nogle af de processer hørren skal gennemgå før den bliver klar til vævning.

Hegling af hør

Det er også på lørdag du har chancen for at afprøve om vævning er noget for dig. Her viser én af museets frivillige hvordan en håndvæv fungerer, og der er mulighed for selv at prøve at håndtere skytte og trend.

Levende lørdag foregår fra klokken 13-17 og museet er naturligvis åbent som sædvanlig – inklusive den store udstilling “Et tekstilværksted” af Jette Nevers. Der er selvfølgelig også mulighed for at handle i museumsbutik og café.

Levende lørdag med knipling og knapper

På levende lørdag den 24. august vil Else og Lennart Jensen vise et udvalg af kniplinger og hvordan man knipler. Hvis du har lyst, kan du også selv få lov til at prøve kræfter med knappenåle og kniplepinde.

Det er også på lørdag Katrine Ørnstrup broderer og slår knapper med knapslåningsmaskinen – det må du selvfølgelig også prøve.

Levende lørdag foregår fra klokken 13-17 og museet er naturligvis åbent som sædvanlig – inklusive den store udstilling “Et tekstilværksted” af Jette Nevers. Der er selvfølgelig også mulighed for at handle i museumsbutik og café.

Spind hør på håndten

Lørdag den 24. august holder vi kursus i at spinde hør på håndten, så hvis du arbejder med spinding i forbindelse med levendegørelse i et historik miljø, er dette lige kurset for dig!

Du får mulighed for at prøve at spinde både blår og lange hørfibre. Undervejs gennemgås beredning af hør. Læs mere om kurset og tilmeld dig her

Hørren skal “beredes”

Lørdag den 17. august skal hørren beredes på Hørvævsmuseet så at man kan spinde den.

Den nyruskede hør skal først knevles for at fjerne frøene. Derefter skal hørren lægges til rødning så hørfibrene senere kan løsnes fra de træagtige taver.

Vi viser også de sidste processer inden spinding: brydning, skætning og hegling af den rødnede hør. Den heglede hør kan fx bruges til armbånd eller en lille hørdukke. Gæsterne inviteres til selv at prøve det hele.

Levende lørdag foregår fra klokken 13-17 og museet er naturligvis åbent som sædvanlig – inklusive den store udstilling “Et tekstilværksted” af Jette Nevers. Der er selvfølgelig også mulighed for at handle i museumsbutik og café.

Prøv at væve på lørdag

Lørdag den 10. august har du chancen for at afprøve om vævning er noget for dig. Her viser én af museets frivillige hvordan en håndvæv fungerer, og der er mulighed for selv at prøve at håndtere skytte og trend.

Levende lørdag foregår fra klokken 13-17 og museet er naturligvis åbent som sædvanlig – inklusive den store udstilling “Et tekstilværksted” af Jette Nevers. Der er selvfølgelig også mulighed for at handle i museumsbutik og café.

Båndvæv og trend på levende lørdag

I rækken af levende lørdage på Hørvævsmuseet, hvor vi viser forskellige sider af håndværk og husflid, er vi på lørdag den 3. august nået til båndvævning og fremstilling af trend. Båndvævning giver mulighed for at lave smukke, smalle bånd; og fremstilling af trend er en helt nødvendig forudsætning for at en håndvæv kan fungere.

Vi har åbent fra 13-17 og ud over aktiviteterne er der mulighed for at se museets  faste udstillinger, få en rundvisning, se “Et tekstilværksted” af væveren Jette Nevers samt for at handle i butik og café.

Vævning og bolde på programmet

Levende lørdag den 27. juli byder på fremvisning af håndvævning. Kom og se hvordan man væver på en håndvæv, som afhængig af type og opsætning kan anvendes til mange typer af vævning. Du kan også selv få lov til at prøve kræfter med vævningen – under kyndig vejledning.

En anden mulighed er at sy bolde. Du kan se og prøve hvordan f.eks. avispapir, korkpropper, klude og garn bliver til en fin bold.

Museet er åbent fra 13-17 og ud over vævning og syning af bolde er der mulighed for at se museets  faste udstillinger, få en rundvisning, se “Et tekstilværksted” af væveren Jette Nevers samt for at handle i butik og café.