Nældefiber som bæredygtigt tekstil

Ellen Bangsbo

28. november 2020 kl. 13-16

Nældefiber som tidlig og nutidigt bæredygtigt tekstil i Danmark og globalt.

Foredrag og fremvisning af Ellen Bangsbos samling af brændenælde-tekstiler fra Nepal og Indien samt spindeprøver fra Danmark. Der vil være mulighed for selv at arbejde med nældefiber fra danske nyligt høstede rå samt rødnede brændenældestængler.

Høst af nælder i Nepal

Brændenældefiber er på vej til at blive anerkendt som en stærk og særdeles brugbar bæredygtig plantefiber. Udgravning af gravhøje har påvist anvendelse af nældefiber i Danmark siden bronzealderen, og nældefiber blev anvendt i Centraleuropa i det 19. århundrede, før man begyndte at bruge bomuld. I løbet af 1920’erne blev der i Tyskland forsket i udvinding af nældefiber (Urtica dioica L.), og under Anden Verdenskrig blev der i Danmark forsøgsvis dyrket nælde og hamp. Forsøget lykkedes, men blev senere opgivet pga. lavt fiberudbytte.

De sidste årtiers eksperimentelle forskning med nældemarker flere steder i Europa vidner om den voksende internationale interesse for bæredygtige tekstiler. Himalayas nælde, (Girardinia diversifolia), vokser i skovområder, og modsat bomuld kræver den hverken omfattende vanding eller miljøskadelige pesticider. Fra denne nælde kan der produceres et højt fiberudbytte og udvinding af denne lovende fiber har i de sidste årtier været til stor gavn for lokalbefolkningen i Nepal samt flere steder i Indien.

Af hensyn til pladsen er det nødvendigt at tilmelde sig til til arrangementet. Prisen er kr. 60,- (+ 10 kr. i bookinggebyr), medlemmer på Hørvævsmuseet har gratis adgang. Tilmelding her.

Ellen Bangsbo

Uddannet tekstilformgiver fra Skolen for Brugskunst, København (1978). BA i tibetansk og MA i Antropologi, Københavns Universitet (2001).

Ellen har omfattende feltarbejdserfaring ved asiatiske lokalsamfund, Tibet, Nepal og Indien. Forskning i uddannelse for tibetanere i Tibet og i eksil samt indgående kendskab til vævning, spinding og forarbejdning af plantefibre. Feltarbejde associeret til plantefibre og forarbejdning af brændenældefiber: Danmark 1977-78 og 2018-20 samt Nepal 1979-80 og 2010.

Ellens e-bog om forarbejdning af hør og andre plantefibre kan frit downloades fra www.vaevernes-hus.dk