Væv 2 – servietvæven

Så kører væv 2 igen. Efter mere end et år med store problemer ved næsten alt ved væven: bøjede platiner, opstramning af kæden, selve kæden, cylinderen, skudtrådsvogteren, skyttelen, ja, næsten alt.
Men ved stædighed, tålmodighed, forretternes viden og prøven sig frem og vævernes udholdenhed med at knytte tusindvis af knuder kører væven, og endda godt! Selvfølgelig med de små ting som at kanten skal justeres, der sætter sig et kort fast og enkelte tråde springer.
Men det er småting.
Rigsmønstret

Vi væver det ene mønster efter det andet med 12 servietter i hver farve, og nu har vi besluttet, at næste samling mønsterkort skal være dem der danner ”Rigsmønster”.
Og hvorfor nu det? Jo, Mønstret blev brugt i en dug til Christian den 10endes 25 års jubilæum, den Christian, som i 1920 red over den nye grænse på den berømte hvide hest. Mønstret blev designet allerede i 1932 af designer Knud Hansen. I dugen til kongen blev kongekronen udskiftet med kongens monogram m. m.
Vi har kort til både servietter og dug og patrontegninger af forskellige varianter af mønsteret.
Der er masser af kongelige og nationale symboler vævet ind: Kongens monogram i hjørnerne, hjerter, løver, elefanter og mange kongekroner. Sådan var det oprindelige mønster i hvert fald. Historien går, at kronerne i midten måtte udskiftes efter jubilæumsåret (efter Hoffets anmodning?), så der nu er de cirkelformede prikker i stedet.
Patrontegninger til dugen: En patrontegning viser trådenes gang – de røde tern viser hvor skudtråden går over kædetråden, altså de steder hvor en kulørte skudtråd ses.
Her er det kongekroner med årstal for kronong og jubilæumsåret, kongens monogram og endelig elefantordenen – bemærk den lille elefantfører.
Årstallene ved kronerne er spejlvendte fordi der væves med bagsiden opad.
Rigsmønsteret i en udgave med kroner i midten, men uden årstal. Kongens monogram i hjørnet er erstattet af kongekronen

Der var også et forsøg med ankre i midten, da marineforeningen i Assens havde ønsket et sådan mønster i anledning af et jubilæum i 1995. Kurt og Arne gik i gang med at hugge kortene – vel ca. 60 kort – og snart var resultatet der (I kan se det på væggen i pudsestuen). Men åbenbart ikke hurtigt nok, for Hørvævsmuseet fik den besked at marineforeningen havde ”fundet en anden løsning”, men vi har bevis for, at museet også kan klare den slags opgaver.
Genforeningen
Dette er så et ekstra bidrag fra Hørvævsmuseet til fejring af Genforeningen for 100 år siden.
I forvejen har Museet jo lagt lokaler til, at 50 fynske brodøser kunne indlede broderingen af ”klude”, som tekstildesigner Iben Høj sammen med ca.700 andre brodøsers værker vil sammensætte til et kunstværk, som udstilles på Trapholt Kunstmuseum fra juni 2020.
Vi håber, vi har mange servietter med rigsmønsteret på hylderne, når museet åbner!
Kom og besøg os en gang mere og se væv 2 køre – måske har I også brug for at lidt mere at vide om de ”indforståede” væveudtryk.