Menu

Frivillige

Frivillig på museet

Hørvævsmuseet drives af frivillige, som varetager en lang række forskellige  arbejdsopgaver. Kunne du tænke dig at være med, kan du læse mere nedenfor.

Frivillig på Hørvævsmuseet

Hvis du har lyst at være med i vores fællesskab, er du velkommen til at komme på besøg en mandag eller onsdag formiddag for at se om det er noget for dig. Du kan også sende os en mail til kontakt@hørvævsmuseet.dk eller ringe på museet 64 72 28 85, så vi kan aftale nærmere.

Her er beskrivelse af nogle af de arbejdsområder, som vi frivillige tager os af.

Mandag – onsdags-holdet
Vi mødes ca. 8.30-9.00 og går i gang med de forskellige opgaver i maskinhallen, systuen, cafeen, butikken, kontoret mv.
Klokken 10 er der kaffe og god anledning til en hyggelig snak. Derefter arbejder vi igen indtil vi går hjem kl. 12.

Rundvisning
Et besøg på Hørvævsmuseet omfatter altid tilbud om en rundvisning. Her fortæller rundviserne om museets historie, hør, Tommerup Hørfabrik og Tommerup Væveri, maskinvævene, pudsestuen og håndvævene.
På det månedlige planlægningsmøde aftales hvem der er rundvisere til tilmeldte grupper og i åbningstiden om sommeren. En rundvisning varer ca. 1 time.

Caféen
I caféen er der brug for mange frivillige. Vi sælger kaffe, the, kager, tærter, øl, sodavand og is samt museumsbutikkens varer.
På det månedlige planlægningsmøde aftales hvem der passer cafe og butik ved gruppebesøg og i åbningstiden.

Museumsbutikken
Vi sørger for at der er varer i butikken: museets egne varer i hør, forskelligt fra Ekelund, Klässbols mv., overskud fra Oldemors Linnedskab og forskellige gaveartikler. Vi beskriver og prissætter varerne, lægger varerne frem og indretter butikken i det hele taget. Vi arbejder tæt sammen med systuen og maskinhallen. 

Maskinhallen
Vi har syv maskinvæve i alt. Her væver vi viskestykker, duge og andet. Maskinerne er gamle, så der knækker af og til en tråd. Det sker også, at der er større nedbrud på vævene, så der er altid brug for frivillige med teknisk indsigt og snilde.
Desuden skal hulkortene repareres eller fornys og med mellemrum skal skæres kæde/trend.

Hørgruppen
Hørgruppen står for formidlingen om den manuelle forarbejdning af hør.  Vi dyrker og bearbejder hør, sørger for at der er hør til demonstration ved rundvisningerne og vejleder i det hele taget om hørberedning.

Pudsestuen/systuen
I pudsestuen/systuen gennemgås det vævede stof for fejl og bliver sømmet, Der bliver syet viskestykker, duge og spegepølseposer, vundet garn og ordnet andet til butikken.

Maskinværkstedet
Vi har ofte noget der skal repareres eller skilles ad på maskinvævene. Når dele er slidt finder eller laver vi nyt. Der er derfor noget af det nødvendige værktøj, f.eks.:  Søjleboremaskine, drejebænk og presser.

Træværkstedet
Selvom vi mest har maskiner, der skal vedligeholdes, er der også arbejde til folk med forstand på træ til almindeligt vedligehold af bygningerne og nye installationer.

Skoletjenesten
Vi inviterer fra oktober til april skoleklasser til at komme på besøg en hel skoledag for at prøve at væve på rammevæve. Vi gør på forhånd væve klar med trend, hjælper eleverne med vævningen og syr til slut det vævede til puder, tasker, huer. Vi ser hvert år mange glade og stolte børn.

Håndvævene
Vi har en samling af meget forskellige håndvæve i udstillingen – fra oldtid til computerstyret. De er alle sat op, så de kan fungere og vises frem. Der er normalt forskelligt stof at præsentere på vævene. 

Kontoret
På kontoret er museets eneste ansatte, som dels står for en stor del af formidlingen og dels passer kontoret mht. de mange daglige små og større opgaver. Derudover sørger frivillige for IT, betaling af regninger, bogføring og regnskab. Det er også fra kontoret at museets markedsføring varetages i form af brochurer, plakater, annoncer og anden PR.

Kunstudstillinger
Vi har hvert år 5-7 kunstudstillinger af varierende længde. De er frivillige, der står for disse udstillinger, får idéer og laver aftaler med kunstnerne.

Ud af huset
Hørvævsmuseet deltager hvert år i et antal arrangementer udenfor huset, hvor vi deltager med f.eks. hørforarbejdning, vævning eller andet relevant.

Vil du være med? Så kontakt os på mail, kontakt@hørvævsmuseet.dk eller telefon 64 72 28 85

Scroll to Top