Oldemors linnedskab

Print Friendly, PDF & Email
Oldemors linnedskab
Helt specielle tilbud finder man i ”Oldemors Linnedskab”, hvor der sælges gamle lagner med flotte monogrammer, viskestykker i hør, der er mere end 50 år gamle og enkelte duge.

Hørvævsmuseet modtager gamle tekstiler, som bliver registreret og gemt for eftertiden. Men ofte har vi flere eksemplarer af samme emne. Når giveren har givet sit samtykke (på en givererklæring) kan tingene sættes til salg i ”Oldemors Linnedskab”.


De frivillige udfører dette arbejde også for at inspirere folk til at værdsætte og gemme de meget tidkrævende håndarbejder, som håndværksmæssigt er helt i top.

Lagner: Er ofte hjemmevævede og hørtråden er hjemmespundet.

Betræk til hovedpuder: Specielle med fint ”mellemværk”

Løbere, flakoner og lignende: Fine kniplinger og broderier

Duge: Enkelte damaskduge og små broderede duge.

Viskestykker og håndklæder: Vævet i det uforgængelige hør.

Indimellem kan man være så heldig, at der er en chemise eller et par mamelukker til salg.

“Oldemors Linnedskab”

Hørlærred har altid været et kostbart og dermed eksklusivt materiale. I Norden anvendes det fra midten af det 16. århundrede både til personlig beklædning og sengelinned. Sammensyede skind og tæpper af uld bliver da afløst af lagener af fint hørlærred og til hverdag af det grovere blårgarn. Håndklæder kom også i brug, i begyndelsen mere til pryd end til gavn.

De gamle linnedskabes indhold af hørlærred bestod i sengelinned, håndklæder og viskestykker samt duge og servietter med smukt udformede navneinitialer. Også personlig beklædning som skjorter, særke og kraver med hvidsyninger hørte til slægtens eje.

Opbevaring af håndvævet, håndsyet og håndbroderet sengelinned og beklædningsdele frem til i dag vidner om generationers respekt for og værdsættelse af de gamle håndværk. Vi fornemmer  en stigende interesse for disse kulturhistoriske klenodier. De vidner om en svunden tid, hvor det at fremstille smukt dekorerede brugstekstiler var et af husmoderens mange væsentlige gøremål.

Hørvævsmuseet bliver ofte kontaktet af mennesker der skal flytte og derfor skal have den gamle dragkiste med  tidligere generationers håndbroderede linned tømt. – Hvad gør man med det?  – Kan det indgå i museets samling af gamle hørtekstiler? –

Vi værdsætter disse donationer og registrerer og arkiverer eksemplarer af kulturhistorisk interesse.

Museet vil gerne være med til at fremme værdsættelsen og kendskabet til de gamle tekstiler og det fornemme håndværk, de vidner om. Vi har derfor valgt – efter aftale med giverne – løbende at udstille et udvalg af  de donerede tekstiler samt at udbyde dem til salg.