Botanik og dyrkning

Botanik

Hørfamilien er stor. Den rummer 25 slægter med tilsammen 500 arter. Slægten Hør er en af dem. Den rummer 200 arter. I Norden hører kun én art til: Linum carthagicum.

Man har lavet  mange krydsningsformer. De giver flere frøkapsler og større frø end spindehørren. De giver længere fibre end oliehørren, men kan kun bruges i blandingsgarner (f. eks. cottolin).

Blomsternes farve varierer meget: fra hvid til mættet blå – eller endda rød. Frøenes farve går fra lysegul over mellembrun til sortbrun.

Dyrkning

Hør skal sås i god jord med et dybt muldlag.

Tit var det ikke blot husmoderen, der havde et stykke med hør, også tjenestepigerne havde et stykke, så de kunne lave udstyr. Det var husbond, der såede hørren. Den skulle sås tæt. Jo tættere planterne stod, jo finere blev hørtaverne.

Planten blomstrer over en længere periode, men hver blomst holder kun nogle få timer.

Før hørren blev for lang skulle den luges. Både karle, piger og børn hjalp med det. Det måtte gøres forsigtigt, der måtte ikke trampes for meget rundt. Det tog en hel dag for ti mennesker at luge en tønde land hør.

Der var megen overtro forbundet med hørdyrkning. For eksempel skulle man sætte ris ud i hørmarken til Sankt Hans. De skulle være så høje som man ønskede at hørren skulle blive.

Næste side