Grænseløse Sting – Genforeningsaften

OBS:

Arrangmentet er aflyst på grund af risiko for Corona smitte

Udstilling og foredrag 27. marts klokken 19

I begyndelsen af februar var der workshop på Hørvævsmuseet som et led i kunstmuseet Trapholts genforeningeprojekt, Grænseløse Sting. De ca. 50 fremmødte “brodøser” fik information om projektet og blev sendt hjem for at brodere under det fælles tema “Grænser”.

Fredag den 27. marts klokken 19 er der mulighed for at se resultaterne. Her vil nogle af deltagerne vise deres fortolkning af temaet ved en lille udstilling.

Efter udstillingen holder Ingemann Jensen foredrag: “Genforeningen set gennem sønderjyske briller”.

Ingemann Jensen er født i 1947 i Døstrup og levede der og i Skærbæk, til han begyndte på læreruddannelse i 1966. Begge byer ligger mellem Ribe og Tønder med marsken og vadehavet som nabo 5 km mod vest.

Ingemanns fortælling lægger vægt på tre ting: 1) Det historiske forløb fra 1864 til 1920, der førte frem til afstemningerne i zone 1 og zone 2. 2) Med afsæt i sin sønderjyske families fortællinger vise et før 1920 og efter 1920. 3) Arbejdet på Vestfyn 1864 – 1920 for at hjælpe med at agitere for afstemningerne og grænseforeningsarbejdet frem til i dag.

Efter kaffen vil Meta Kristensen, frivillig på Hørvævsmuseet, fortælle om livet før og efter genforeningen som det så ud på et landbrug i Kollund, der ligger i Sydslesvig ca. 30 km syd for grænsen ud mod marsken. Metas familie tilhørte det danske mindretal i zone 2, der altså ikke kom med til Danmark i 1920.

Der er gratis adgang til arrangementet – kaffe/te + kage kan købes.

Grænsesten ved Kongeåen. Fredericia Museum