Lørdag den 8. februar klokken 14 er der mulighed for at høre eventyret om, hvordan silken blev til, da den kinesiske prinsesse drak te under et morbærtræ – og om de andre fascinerende silke-sommerfugle og silker i Sydasien. Her vil Rie Koustrup og Ole Zethner fortælle om deres mangeårige passion for silke, vise billeder af produktionen og eksempler på det vævede stof.
Der findes uendelige mængder af forunderlige oplevelser i denne verden. En ting, som igennem århundreder har fascineret mennesker – måske mest kvinder – er, at se, føle og opleve – og klæde sig i – silke.
Mange har funderet over og tænkt alvorlige tanker om, hvordan denne vidunderlige tråd mon bliver fremstillet. Er det mon planter eller dyr – er den ”opfundet” af mennesker – eller er den børstet af et træ? Der har igennem tiden været mange forslag, men kun kineserne kendte sandheden, og først flere hundrede år efter Kristi fødsel blev den kendt for europæerne:
En lille, ret beskeden hvid morbær-silkesommerfugl lægger sine æg – så store som birkes – og efter et par uger i behagelig varme og fugtighed, bryder en lille bitte larve ud af ægget, og er den så heldig at blive fodret med morbærblade, vokser den sig til en 8 – 10 cm lang larve. Denne larve begynder, når den har spist sig mæt, at spinde en kokon af 2-3 km silketråd, og de meget opfindsomme mennesker har fundet ud af, hvordan man bruger tråden til at lave tøj – smukt tøj af morbærsilke.
