Et tekstilværksted (2019)

Jette Nevers udstiller i Hørvævsmuseets jubilæumssæson 2019 i både cafe og udstillingsrum fra 4. maj til 29. september. Udstillingen viser et udsnit af ældre og nye arbejder, store og små arbejder, værker i  forskellige materialer samt en række billeder fra tekstilværkstedet.

Væveren Jette Nevers er uddannet på Kunsthåndværkerskolen i København 1961-1965 hvor hun havde lærere som Franka Rasmussen i komposition, Erik Clemmensen i tegning og John Becker i vævning. Alle gav et godt grundlag, respekt for håndværk, kendskab til kunst, kunsthistorie og forskning i farver og teknikker.

Jette Nevers ved væven – Klik og se billedet i stor størrelse

Under uddannelsen var Jette Nevers i praktik på et mindre væveværksted på Bornholm, og på en tekstilvirksomhed i Tåstrup.  Hun valgte de to forskellige steder for både at lære håndværket, hurtigheden, snildheden og rutinen, men også for at lære vævesystemet på en Tekstilvirksomhed for at kunne samarbejde med industrien.

Bindinger – Klik og se billedet i stor størrelse

Efter Kunsthåndværkerskolen startede Jette Nevers samarbejde med Dranella og Ib og Søs Drasbæk. Opgaverne var lette uldne stoffer til kjoler. Der blev farvet garner og vævet prøver til  stoffer som blev vævet i Irland.

Blå pil – Klik og se billedet i stor størrelse

I 1968 debuterede Jette Nevers på Kunstnernes Efterårsudstilling i København. I årene frem fik Jette Nevers  antaget ting mange steder, bl.a. Charlottenborgs Forårsudstillinger, Håndarbejdets Fremmes udstillinger og Dansk Kunsthåndværks udstillinger.

I 1975 deltog Jette Nevers i en dansk tekstiludstilling i Nicolaj Kirke i København sammen med et udsnit af danske vævere. Udstillingen vandrede til USA, og blev en stor succes.

Skyggespil – Klik og se billedet i stor størrelse

I 1976 udstillede Jette Nevers Vævninger på Kunstindustrimuseet i København. Arkitekt Bernt stod for planlægningen.  Udstillingen var smukt og enkelt hængt op i stålwirer, så arbejderne svævede i rummet.  Denne udstilling viste bredden af Jette Nevers’ arbejde – at hun ikke kun arbejder med de strengt geometriske arbejder der oftest blev antaget på censurerede udstillinger i København.

Prøver på væven – Klik og se billedet i stor størrelse

Til daglig arbejder Jette Nevers meget koncentreret og alene i sit værksted – derfor er det godt at komme ud og lave projekter sammen med andre. Den mest betydningsfulde gruppe er gruppen Fynske Kunsthåndværkere. Den startede i begyndelsen af 70’erne.  Gruppen arbejder stadig sammen, og skal udstille næste gang på Himmerlands Kunstmuseum med åbning i maj 2019.

Jette Nevers har arbejdet med opgaver over hele landet, blandt andet har hun vævet antependier, messehageler og kortæpper til mange kirker.

Fragmenter – Klik og se billedet i stor størrelse

Samarbejde med industrien har betydet meget.  Bent Georg Jensen fra Georg Jensen Damask, så i 1978 et tæppe ”Bøg” på Kunstindustrimuseet i København. Jette Nevers omarbejdede mønstret til en dug. Det blev starten til et mangeårigt samarbejde med Damaskvæveriet, som stadig går godt.

Statens Kunstfond har støttet udstillingen på Hørvævsmuseet med et arbejdslegat.

Fra æble til gardinmønster (52 sec.) – Klik og se video

Se mere:
Kunstindeks Danmark & Weilbachs Kunstnerleksikon om Jette Nevers