Filtkrukkerier, 14. juli – 17. aug. 2014

Jeg udtrykker mig pt med filt, textil-portrætter og ”syede fotografier”, og desuden er jeg en spinderske, en ivrig brevskriverske – og en erklæret citronist!

Jeg er legende, skabende og eksperimenterende, når jeg ”tegner og skriver med symaskinen” samt når jeg med kameraet fanger livets skæve vinkler, små fiffige detaljer, skygger og situationer. Jeg har hele mit liv arbejdet med håndarbejde og billedkunst – mine hænder vil så gerne lave noget – så lad dem dog! En del udstillinger er det blevet til gennem årene – i gallerier, kunstforeninger, censureret udstilling og virksomheder.

Lidt om mine filt-krukker
Uld er for mig … et mageløst formbart materiale! Jeg er en våd-filter. For tiden er jeg meget optaget af den hule form – af at lave krukker med uld af forskellige uldtyper og materialer så som hessian, kaffesække, striktrøjer, plastsække … og så er mine krukker altid fulde af hemmeligheder!

Lidt om mine textil-portrætter
Jeg får min håndarbejdsverden og min billedkunstverden til at smelte sammen i mine textil-portrætter, når jeg ”tegner” med symaskinen. Sagt ganske kort så bruger jeg stoffer som maling og min gamle Bernina-symaskine som blyant og pensel.

At skabe et portræt er en spændende proces – det er som at være tæt på et andet menneske. Afstanden på ca 30 cm mellem portrættet i symaskinen og mig er tættere en afstanden mellem 2 mennesker i dialog. Der er noget specielt ved afstanden mellem os – vi har alle prøvet at have behov for at træde lidt tilbage, fordi vores intim-grænse var overskredet. Jeg syr meget hurtigt øjnene, da de som sjælens spejl er med til at skabe resten af ansigtet. Personligheden træder frem, mens jeg arbejder – jeg oplever ofte, at portrættet ligesom selv styrer en del af processen undervejs. Glimtet i øjet er vigtigt, men det er ansigtets nuancer, folder og rynker samt hårets lethed også. Jeg er specielt glad for at lave portrætter af ansigter med livserfaring. Nogle af mine portrætter er skabt på baggrund af fotografi, mens andre er mere abstrakte.

Lidt om mine ”syede fotografier”
Med mit altid nærværende kamera fanger jeg livets skæve vinkler, små fiffige detaljer, skygger og situationer, som bliver til billeder, udtryk eller abstraktioner. Jeg får billede og text til at smelte sammen. Udfordringer ligger i at se og i at skrive med symaskinen, men også symbolikken og ironien er betydningsfuld for mig. Jeg er lidt dogme-agtig, jeg bearbejder på ingen måde fotografierne, men skaber kompositionen når jeg tager billedet. Hvert værk er unikt, det bearbejdes i symaskinen, hvor ord, sentenser eller titler skrives direkte på fotografierne … nogle gange er titlerne lette at se … men sommetider skal du lede efter ordene! I ophængningen laver jeg ofte et større værk af flere ”syede fotos”, som er bundet sammen af et fælles tema. Min idé er, at værkerne på én gang fortæller hver deres historie og samtidig opleves som en helhed.

Jeg lever et herligt liv – helt uden opskrift!
Kirsten Lang
www.citronisten.dk
December 2013