Tekstile billeder, 17. juni – 13. juli 2014

Rita Mortensen

Jeg har altid haft meget stor interesse for tekstil. I 1960’erne uddannede jeg mig som hattemager, senere blev jeg tilskærer og måloptegner og arbejdede med det i en årrække.

Jeg har tegnet og malet fra jeg kunne holde en blyant i hånden ligesom alle i min familie. Min bror lærte mig at tegne blomster – jeg har lavet utroligt mange billeder med blomster. Først meget senere begyndte jeg at lave billeder i tekstil, men da jeg først var kommet på stoffer var der ingen vej tilbage. Jeg blev nærmest opslugt og er det stadigvæk. Det er faktisk hele mit liv.

 


Jeg er meget fascineret af mulighederne indenfor tekstile materialer. Min arbejdsmetode er langsommelig og kræver stor præcision, men jeg er meget optaget af min specielle niche.

Inspirationen til mine billeder henter jeg hovedsagelig på mine ture ved havet og skoven. Her bliver jeg inspireret af dufte, farver, lys og skygge og blander det med fantasiens verden: ofte ser jeg både trolde og alfer. Oplevelserne bliver gerne nedfældet på små lapper papir for at blive brugt senere. Denne proces er for mig den mest spændende, via kreativiteten lever jeg mig helt ind i en anden verden.

De senere år er jeg begyndt at lave billeder som collage hvor jeg syr stofferne på selve billedet. Jeg har meget glæde af at farve stofferne selv med forskellige teknikker. På den måde opnår jeg de forskellige nuancer som indgår i mine billeder. Jeg har haft gavn af kurser bl.a. i tekstilstruktur, i udformning og i fremstilling af masker.

Siden jeg for nogle år tilbage blev inspireret af nogle skitser med Grønlandske børn har jeg haft stor interesse i at lave Grønlandske billeder. Jeg begyndte at lave billeder med mine ti børnebørn som modeller. Det blev starten på den succes som jeg har opnået på Grønland indtil nu. Min første udstilling var i april 2003 i Grønlands Kulturhus Katuaq i Nuuk. Jeg havde lavet i alt 32 billeder, der blev sendt derop i forvejen. Jeg tog selv til Grønland og var med til ferniseringen. Udstillingen varede i 14 dage, og da udstillingen var færdig var der 6 billeder tilbage.

Efter jeg selv har været i Grønland er det som om det slet ingen ende kan tage. Jeg har med egne øjne set det fantastiske smukke land, hvor motiver og farver er endeløse. Inspirationen vælter bare ud, fra naturen og fra alle de mange gamle sagn. Jeg bliver aldrig færdig med dette land. Mine billeder er repræsenteret i flere byer, på hoteller, hospitaler, klinikker mm deroppe.

Siden 1993 har jeg været selvstændig. Jeg har undervist lidt, men ellers levet af at sælge mine billeder både i Danmark og udlandet, bl.a. en del bestillingsarbejder til kommuner, hospitaler, skoler, virksomheder. Det at lave billeder er fantastisk. Jeg føler det er en vuggegave, der er givet en, og jeg håber jeg kan bevare denne gave for resten af livet.