Strik med garner som tér sig, 3. maj – 15. juni 2014

Susanne Rishede, Paulette AdamLisbeth Degn &  Karl Ravn.

Modeller strikket i hånd og på maskine med de ”magiske” garner.

Alle, som har haft med garn at gøre, har oplevet, at det en gang i mellem ter sig underligt. Strikker du på rundpind, kan du pludselig opleve, at et garn trækker skævt, og når du væver, sker det, at der opstår de såkaldte kragetær. Årsagen er, at garnet er i ubalance. Det er normalt noget, der opfattes som negativt, en fejl, for når man strikker trøjer eller strømper, er det ikke så godt, at de snor sig.

Man har langt tilbage i tiden arbejdet bevidst med disse ubalancerede garner. I nyere tid har man industrielt udnyttet crepegarner til både væv og strik. Mange kender formodentlig crêpe de chine, som er et nopret silkestof, hvor den noprede overflade netop skabes af oversnoede garner. Man har altså udnyttet ”fejlen” og forstærket den ved at give garnet ekstra sno. Så får man pludselig nogle helt nye designmuligheder forærende. Man kalder disse garner for crepegarner.

Det var denne garntype, som tre kvinder satte sig for at dokumentere.

I ca. et årstid har de i et lystigt og kreativt fællesskab udvekslet erfaringer og ideer og strikket prøver i hånd og på maskine. Det er resultatet af dette fælles projekt, som kan ses nu på udstillingen på Hørvævsmuseet. Crepegarnet kan i kombination med klassiske garner give mange sjove, spændende og overraskende muligheder, som det kan ses af de modeller, som er udstillet.

Udstillingens strikkede ting suppleres med billeder af fotograf Karl Ravn.

Som afslutning på udstillingen arrangerer Hørvævsmuseet søndag d. 15. juni kl. 11-16 en workshop med Paulette Adam og Lisbeth Degn.