Modsætninger mødes, 3. maj – 28. sep. 2014

Temaudstilling med billedkunstneren Rita Gram. Udstilling har fernisering den 3. maj og er derefter åben indtil 28. september 2014.

Temaet er: ”Modsætninger mødes”. Der vises billedvævninger, collager i tempera, strå og græs, tegninger, bronzeskulptur, strikket og vævet installation.

Rita Gram 4

Rita Gram skriver bl.a. :

Mit udgangspunkt er at bruge firkanten og få den til at arbejde sammen med cirklen. Det må jeg så finde ud af… hvordan. Vil de arbejde sammen på mine betingelser, eller finder billedet lige pludselig sin egen vej at gå… Det vil jeg håbe.

Rita Gram 1 Rita Gram 2

De to grundsymboler kan ses som psykologiske tegn: Firkanten eller kvadraten er en geometrisk stram streg som stabiliserer sig i en fast og konkret form og symbol på tilværelsens normer og ydre behov og hvad der har med mine tanker at gøre.

Cirklen er organisk, har ingen begyndelse ingen slutning. Cirklen er da tegn på den følelsesbetonede verden og derfor indeslutter den alt det jeg kan fornemme, men ikke forklare med ord uden at det mister sin betydning.

Rita Gram 3

Man kan udskille firkanten fra cirklen, for at forstærke et bestemt udtryk men det mest spændingsfyldte kan opnås ved, at to former optræder sammen.

Jeg har i mine værker forsøgt at arbejde mig ind til kernen, med de to grundsymboler og bruge tankeverdenen og har forsøgt at få det hårde og kantede og det bløde i en god balance, hvor formernes forskellighed ophæves.

Se artikel af forhenværende rektor på Aarhus Folkeuniversitet Carl August Bernhard om Rita Grams udstilling her.