Permanente udstillinger

Den faste udstilling omfatter gamle redskaber til manuel hørbearbejdning, som den fandt sted på landet i gamle dage. Denne manuelle behandling af hørren, som den fandt sted tidligere, bliver demonstreret under alle rundvisninger.

Ligeledes findes en plancheudstilling, hvor man følger hørren fra mark til tråd.

De faste udstillinger omfatter væve der viser den historiske udvikling der førte frem til jacquard-vævenen. Blandt de fast udstillede genstande ses Millingevævene, der er automatiske, pedaldrevne skaftevæve. De er bygget omkring 1890, i en serie på ca. 30, af væver Hans Jensen i Millinge på Fyn.


I ca. 50 år var den væv, der ses til venstre, adskilt og anbragt, så den var stærkt udsat for kulde og ikke mindst for fugt. Den er nu gennemrestaureret, og fuldt funktionsdygtig. I foråret 2006 forærede Erik Dyhr sin væv, som har været i gang til produktion af klæde til folkedragter, til museet, så vi nu har begge tilbageværende Millingevæve.

Historien om familien Reindel og Tommerup Væveri er også vist.

Jacquard-ovenmaskinen blev opfundet 1808. Den bruger hulkort til styring af løft af kædetråde for at frembringe det ønskede mønster. En sådan jacquard-ovenmaskine er opstillet og demonstreres kørende i slowmotion, for at vise princippet.

Der vises maskiner til fremstilling af disse hulkort efter en mønstertegning, “Patrontegning”. Ligeledes findes maskiner til kopiering af kort, der er blevet defekte. Samt meget andet.

Udover den faste udstilling, har museet hvert år en sæsonudstilling, samt skiftende særudstillinger sommeren igennem.