Nyheder

Nu åbner Hørvævsmuseet

Et af de sikre tegn på forår er at Hørvævsmuseet på Krengerup Gods slår dørene om til en ny sæson. Det sker lørdag den 5. maj klokken 13, og der lægges ud med to udstillinger om vævning.

Vævninger udført af blinde og svagsynede

I museets udstillingsområde viser Væveskolen på Institut for Blinde og Svagsynede ”Vores vævninger”. Denne væveskole har en lang tradition og har gennem tiderne været ledet af f.eks. Paulli Andersen og Malene Riemann. Værkstedet arbejder hovedsagelig med brugstekstiler såsom viskestykker, karklude, plaider, tasker og puder. Af og til bliver det også til dekorative tekstiler til væg

Udstillingen, der vises frem til 15. juli, omfatter udelukkende produkter fremstillet af dygtige blinde og svagsynede elever og har fokus på tekstiler vævet med hørgarner.

Et vævet slag til dronningen

Fra 5. maj til 17. juni er der i museets café udstillingen ”Håndvævede tekstiler” med væveren Petrea Jürgensen. Hun bor i nærheden af Lemvig og væver blandt andet duge, viskestykker, slag og sjaler i deflected dobbeltvæv – samt puder.

Petrea Jürgensen har udstillet på en række censurerede tekstiludstillinger: Kirsten Kjær Museum, Bruuns Galleri, Tekstilforum, Ryssensten og Fussingø. Da Dronning Margrethe besøgte Lemvig Kommune i 2014, fik hun som gave et slag, der er vævet af Petrea.

En fabrik i live

I den faste udstilling på Hørvævsmuseet væves der på 100 år gamle maskinvæve. De stammer alle fra det nedlagte Tommerup Væveri og er et stykke dansk industrihistorie, som bliver gjort levende af et stort antal frivillige. Her fremstilles damaskduge, servietter, olmerdug, viskestykker og meget andet efter de gamle mønstre.

Hørrens dyrkning og bearbejdning fra plante til vævetråd er selvfølgelig også en del af udstillingen, og der fortælles om vævningens historie, som er illustreret med den store samling af væve fra oldtid til computerstyring.

Alle besøgende får tilbudt en rundvisning på museet, hvor der også er en righoldig museumsbutik med egne og andres produkter og en café, hvor frokost eller kaffe kan nydes.

I maj er museet åbent i weekender og helligdage fra klokken 13-17, I sommerperioden er der åbent alle dage 13-17, undtagen mandag. Entréen er 60 kr. for voksne og børn kommer gratis ind.