Nyheder

Nu åbner Hørvævsmuseet

Et af de sikre tegn på forår er at Hørvævsmuseet på Krengerup Gods slår dørene om til en ny sæson. Det sker lørdag den 5. maj klokken 13, og der lægges ud med to udstillinger om vævning.

Vævninger udført af blinde og svagsynede

I museets udstillingsområde viser Væveskolen på Institut for Blinde og Svagsynede ”Vores vævninger”. Denne væveskole har en lang tradition og har gennem tiderne været ledet af f.eks. Paulli Andersen og Malene Riemann. Værkstedet arbejder hovedsagelig med brugstekstiler såsom viskestykker, karklude, plaider, tasker og puder. Af og til bliver det også til dekorative tekstiler til væg

Udstillingen, der vises frem til 15. juli, omfatter udelukkende produkter fremstillet af dygtige blinde og svagsynede elever og har fokus på tekstiler vævet med hørgarner.

Et vævet slag til dronningen

Fra 5. maj til 17. juni er der i museets café udstillingen ”Håndvævede tekstiler” med væveren Petrea Jürgensen. Hun bor i nærheden af Lemvig og væver blandt andet duge, viskestykker, slag og sjaler i deflected dobbeltvæv – samt puder.

Petrea Jürgensen har udstillet på en række censurerede tekstiludstillinger: Kirsten Kjær Museum, Bruuns Galleri, Tekstilforum, Ryssensten og Fussingø. Da Dronning Margrethe besøgte Lemvig Kommune i 2014, fik hun som gave et slag, der er vævet af Petrea.

En fabrik i live

I den faste udstilling på Hørvævsmuseet væves der på 100 år gamle maskinvæve. De stammer alle fra det nedlagte Tommerup Væveri og er et stykke dansk industrihistorie, som bliver gjort levende af et stort antal frivillige. Her fremstilles damaskduge, servietter, olmerdug, viskestykker og meget andet efter de gamle mønstre.

Hørrens dyrkning og bearbejdning fra plante til vævetråd er selvfølgelig også en del af udstillingen, og der fortælles om vævningens historie, som er illustreret med den store samling af væve fra oldtid til computerstyring.

Alle besøgende får tilbudt en rundvisning på museet, hvor der også er en righoldig museumsbutik med egne og andres produkter og en café, hvor frokost eller kaffe kan nydes.

I maj er museet åbent i weekender og helligdage fra klokken 13-17, I sommerperioden er der åbent alle dage 13-17, undtagen mandag. Entréen er 60 kr. for voksne og børn kommer gratis ind.

Strikkefinesser fra Estland

Strik fra Estland er kendt for sine mange fine, smukke detaljer og finesser. Den 25. april er der mulighed for at lære nogle af teknikkerne ved en workshop på Hørvævsmuseet. Læs mere her

 

En ulden dag på museet

Lørdag den 7. april er der mulighed for at arbejde med uld og strikning på Hørvævsmuseet. Her kommer Dorthe Mortensen og Pia Orup Larsen fra Askgård på Nordfyn for at fortælle om deres arbejde med uld fra Wensleydale får, om deres modeller bl.a. til sjaler med teknikken vendestrik og om farvning af flerfarvede garner. Læs mere om uld-dagen her

 

Væveren fra Wedellsborg

Torsdag den 15. marts klokken 19 er der foredrag på Hørvævsmuseet. Det handler om Lars Clausen, der levede fra 1841 til 1893 og var væver på Wedellsborg gods. Han vævede de fineste damaskduge og billeder – og desuden var han digter. Læs mere her

Slå en knap eller to på Hørvævsmuseet

Kunne du tænke dig fremstille knapper med dit helt personlig præg? Så er chancen der nu på Hørvævsmuseet, hvor der er kursus i denne særlige form for husflid.

Kurset finder sted på Hørvævsmuseet mandag den 26. februar kl. 19.00. Museet sørger for materialer, men medbring også gerne hvad du selv har af stofrester, broderigarn og nåle. Tilmelding er ikke nødvendig.

Sidste efterår købte Hørvævsmuseet en knapslåningsmaskine, som havde premiere i efterårsferien, hvor man kunne lave et lille broderi og få slået en knap af det. Dengang var der især mange børn, der fik lavet sig en fin broderet knap.

Nu skal knapslåningsmaskinen i gang igen og vi inviterer alle, der har lyst til at prøve kræfter med sådan et lille broderi. Katrine Ørnstrup forklarer hvordan men gør, og vi starter med at brodere på stof, som derefter bliver lavet til flotte slåede knapper.

Vi kan lave 2 størrelser slåede knapper – 18 mm og 28 mm, så der er mange anvendelsesmuligheder som for eksempel: Beklædning, puder, hynder, hårelastikker, armbånd, brocher…

Det koster 60 kr. at deltage (dog et det gratis for medlemmer af Hørvævsmuseet) + 4 kr. pr færdig knap.

Giv din støtte til vores projekt

Hørvævsmuseet har netop sendt en ansøgning til fonden Realdanias kampagne “Underværker”, som støtter mange forskellige projekter rundt omkring. Vi søger penge til vores længe nærede ønske om at indrette loftet over museet til permanent undervisningslokale.

 

For at få støtte fra Underværker skal projekterne – ud over at komme igennem nåleøjet hos bedømmelsesudvalget – også samle støtter fra mindst 200 personer, der synes godt om ideen. Vi håber du har lyst til at give os denne støtte. Det sker på følgende måde:

Klik på dette link til vores projekt på Underværkers hjemmeside: https://www.undervaerker.dk/projekter/2018/fremtidenshrvvsmuseum

Her kan du læse om projektet og også se en lille film:

Hvis du vil støtte os, klikker du på “Støt projektet” i højre side af skærmbilledet.

Hjælp os med at bringe denne opfordring videre: fortæl din familie, dine venner og dine naboer om det, del vores Facebook-opslag…

På forhånd tak for hjælpen

Brochure 2018 er klar

Sæson 2018 på Hørvævsmuseet begynder 5. maj, men allerede nu er årets program lagt fast. Der er planlagt i alt 7 meget varierende udstillinger med værker af blandt andre Institut for Blinde og Svagsynede; Jette Mellgren og Annette Holdensen samt mange flere.

Alle besøgende får en guidet rundvisning i museets permanente udstilling af vævningens historie, forarbejdning af hør og de gamle maskinvæve fra Tommerup Væveri, og som sædvanlig er caféen klar med tilbud om frokost, kaffe, te og kage.

Se hele programmet her

Hørvævsmuseets generalforsamling 2018

Den årlige generalforsamling for Hørvævsmuseet nærmer sig. Den finder altid sted første lørdag i marts – i år altså lørdag den 3. marts kl 10.

Hørvævsmuseets Aftenskole holder samtidigt generalforsamling. Der er adgang til generalforsamling for medlemmer af foreningen “Hørvævsmuseets på Krengerup” og for kursister på aftenskolens kurser. De to typer deltagere har stemmeret til de punkter der er relevante for de to foreninger.

I forbindelse med generalforsamlingen vil Lis Brandt fortælle om sit Hørdyrkningseksperiment. Lis har dyrket hør i sin have og har efterbehandlet hørren på forskellige måder.

Medlemmer vil modtage en indkaldelse med dagsorden 14 dage før generalforsamlingen som vedtægterne foreskriver. Indkaldelsen vil også kunne findes på siden for medlemmer under menupunktet Internt.