Nyheder

Koncert med Fionia Folk Big Band

Lørdag den 15. juni spiller Fionia Folk Bigband kl 14 på Hørvævsmuseet.

Fionia Folk Bigband blev etableret i 1991 og har i dag ca. 25 medlemmer. Repertoiret er en skønsom blanding af traditionelle spillemandsmelodier og nykomponeret folkemusik. Alle melodier er fyldigt arrangerede for orkesterets besætning, og FIONIA er således et af mange eksempler på hvordan dansk folkemusik stadig udvikler sig og inspireres af tidens andre musikformer.

De tekstile aktiviteter bliver denne dag altså afløst af middelalderens kædedanse, tospring og trespring i forrygende rockudgaver, 1700-tallets smukke pols- og engelskdanse samt spillemandens polka, vals og scottish tilsat en god dosis moderne rytmer og humor.

Kl. 15 er der rundvisninger i museets faste samlinger.

Rulning af hørduge

De smukke damaskvævede hørduge skal naturligvis rulles, helst koldrulles. På levende lørdag den 8. juni vil Bodil og Gunhild demonstreres den store gamle rulle i pudsestuen. De vil også fortælle om hvordan man kan klare sig med mindre redskaber…

Gæster kan få rullet deres egne duge den dag, hvis de  kommer med dug der er stænket hjemmefra.

Lav dine egne knapper

Lørdag den 1. juni kan du prøve kræfter med knapslåning og brodering af knapper. Det sker, når Else Høbye viser hvordan ved “Levende lørdag” på Hørvævsmuseet.

Desuden kan du naturligvis også se hele museet, opleve Jette Nevers´ store udstilling og nyde en forfriskning i caféen.

Vi har åbent klokken 13-17.

Se kniplinger og vævning på lørdag

Den levende lørdag på Hørvævsmuseet 25. maj omfatter i denne uge fremvisning af knipling og kniplinger samt vævning på håndvæv. Kom, kig og prøv på lørdag mellem 13 og 17.

Bolde og væve

Så er der snart levende lørdag igen på Hørvævsmuseet. Den 18. maj kan du fra 13-16 opleve  vævning på håndvæve og syning af  bolde. Se hvordan det foregår eller prøv selv.

Levende lørdag med vævning og løbbinding

På lørdag den 11. maj bliver Hørvævsmuseet levendegjort med præsentationer af hvordan en håndvæv fungerer og hvordan man med den gamle teknik løbbinding skaber smukke kurve og skåle. Levende lørdag finder sted i tidsrummet 13-17.

Et tekstilværksted, foredrag med Jette Nevers

Tirsdag den 28. maj kl. 19 holder væveren Jette Nevers foredrag på Hørvævsmuseet om et langt liv som væver.

 

– Jeg har arbejdet i mere end 50 år med tekstiler i mit værksted, og spændingen ved at eksperimentere med nye materialer og bindinger (mønstre) er uendelig, fortæller Jette Nevers. Jeg har en meget stille hverdag, næsten meditativ. Det fås ikke bedre.

Med dette foredrag vil Jette Nevers vise bredden i sit arbejde og forskellighederne igennem mange år. Og vise hvordan og hvorfor hun sætter håndværket meget højt.

Det koster 60 kr. at høre Jette Nevers` foredrag og desuden er der mulighed for at se årets store udstilling med hendes værker på Hørvævsmuseet. Aftenen starter klokken 19 og er gratis for museets medlemmer.

Se mere om Jette Nevers og udstillingen her Et tekstilværksted

 

Forårskoncert med koret Ambitus

Den 14. maj kl 19 holder koret Ambitus forårskoncert på Hørvævsmuseet. Programmet  indeholder både Beatles-sange fra albummet Abbey Road og andre ting.

AMBITUS er et blandet kor som har hjemsted i Glamsbjerg. Koret blev stiftet i 1995 med Kaj Nørholm som dirigent. Han blev i oktober 2009 afløst af Karen Folke Olsen.

Repertoiret spænder vidt, tidsmæssigt lige fra renæssancen til vor tid og fra kammerkor værker, hvor det ikke kan blive stort nok. Ambitus-koret ledes af organist og musikpædagog Karen Folke Olsen.

Der er gratis adgang.

Museet sælger kaffe/te og kager.

Velkommen til jubilæumsår på Hørvævsmuseet

Lørdag den 4. maj klokken 13 åbner Hørvævsmuseet for sæson 2019, hvor vi vil fejre, at det er 25 år siden museet blev startet. I den anledning viser væveren Jette Nevers udstillingen “Et tekstilværksted”.

Jette Nevers er et af de helt store navne indenfor dansk tekstilkunst, og hun fylder både café og udstillingsrum med værker fra et langt liv ved væven, hvor der vises et udsnit af ældre og nyere arbejder, værker i forskellige materialer samt en række billeder fra tekstilværkstedet. Læs mere om udstillingen her.

Ud over den store udstilling med Jette Nevers har vi et tema om museets første 25 år, og vi har fornyet nogle af vores faste udstillinger. Der vil være aktiviteter hver lørdag i sæsonen, ”levende lørdag”, hvor en lang række af museets frivillige på skift vil vise deres håndværk frem. Det sker i form af vævning, knapslåning, spinding, løbbinding og meget andet.

Udenfor i gården bliver der sået hør, hvis udvikling kan følges sommeren igennem frem til høst og forarbejdning, og vi giver naturligvis som altid alle vores gæster en rundvisning på museet. Her fortæller vi om vævningens historie og især om perioden, hvor Tommerup var centrum for hørindustrien på Fyn.

Vil du være aktiv på Hørvævsmuseet?

Åbent hus på Hørvævsmuseet mandag den 8. april kl. 9 -12

Hørvævsmuseet drives udelukkende af frivillige, der arbejder sammen i et forpligtende, omsorgsfuldt og muntert fællesskab.

Museet har eksisteret i 25 år og vi er i alt ca. 70 frivillige der hver især deltager efter lyst, evne og interesse.

Selvom vi allerede er mange, vil vi gerne være flere. Så kom mandag den 8. april hvis du tror Hørvævsmuseet er noget for dig — vi er klar til at vise rundt og giver en kop kaffe. Mød nogle af de aktive frivillige ved deres arbejdspladser på museet: Ved vævene, i værkstedet, i pudsestuen, i caféen, i butikken og i administrationen.

Vi vil gerne fortælle om hvordan det er at være med i fællesskabet på museet. Vi har brug for dig hvis du fx

 • kan finde ud at tandhjul og møtrikker
 • har lyst til at væve – eller lære at væve
 • kan skifte en pære eller sætte lamper op
 • vil betjene gæsterne i butik og café
 • vil vise vores gæster rundt
 • kan sy og stryge det vi væver
 • vil aktivere gæster – både børn og voksne
 • synes det er vigtigt at holde historien i live
 • vil være med i et aktivt fællesskab af seniorer

Tommerup – centrum for hørindustrien

Torsdag den 28. marts er der foredrag på Hørvævsmuseet med titlen:  ”Hørrens betydning for Tommerup i det 20. århundrede”.

I 50 år var Tommerup centrum for den fynske hørindustri med to virksomheder, henholdsvis Hørfabriken i Tommerup, som lå i stationsbyen og Tommerup Væveri, der havde adresse på Højeløkkevej i Tommerup by. De to fabrikker havde stor betydning for den danske tekstilindustri, ligesom de var arbejdsplads for mange lokale – i perioder med flere hundrede ansatte.

 

 

 

 

 

 

 

Der knytter sig en spændende – og til tider dramatisk – historie til de to virksomheder, hvor ikke mindst familien Reindel spillede en betydelig rolle. Det er Orla Andersen og Niels Jørgensen, der begge bor i Tommerup, som vil fortælle om de to fabrikker i op- og nedgangstider i perioden fra 1918 til 1969.

Aftenen om hørindustrien starter klokken 19 på Hørvævsmuseet, der ligger på Krengerup Gods. Det koster 60 kr. at deltage, dog er det gratis for medlemmer af Hørvævsmuseet.

Foredraget er det første af en række arrangementer, der i hele 2019 markerer, at det i år er 25 år siden Hørvævsmuseet startede. Se mere her

Generalforsamling 2019

Generalforsamlingen 2019 er nu overstået. Referat, beretninger og regskaber for Hørvævsmuseet og Hørvævsmuseets Aftenskole er på medlemmernes del af hjemmesiden: hørvævsmuseet.dk/medlemmer

Man kan melde sig ind i Hørvævsmuseet her

 

Kun for medlemmer – generalforsamling

Indkaldelse til den ordinære generalforsamling er sendt pr mail til de medlemmer vi har mailadresser på og er på vej med PostNord til øvrige medlemmer. Den kan også ses her: hørvævsmuseet.dk/medlemmer

Hvis ikke indkaldelsen dukker op hos medlemmer indenfor passende tid bedes I ringe på kontoret så vi kan finde årsagen.

Sådan virker Jacquard-væven

Victoria and Albert Museum i London forklarer i denne video hvad vævning er, hvordan Jacquard-væven med hulkort styrer mønstervævning og hvordan hulkortene laves.

Alt sammen noget som vi gør på Hørvævsmuseet, men i virkeligheden –  uden computeranimering.

Jacquard weaving (3,24 min)

 

Fællessang – højskolesangbogen

Vi skal synge både traditionelle og nye højskolesange på Hørvævsmuseet torsdag den 7. feb. kl 19:00-21:30.

Sangen kommer ikke til at stå alene, for de enkelte sange belyses historisk og eksistentielt. Målet er både at sætte sangene ind i den kulturtradition, vi er en del af og at skabe godt humør.

Aftenen ledes af Jesper Moesbøl, der er tidligere højskoleforstander og musiker.

Der serveres kaffe, the – kage (indeholdt i entreen på 100 kr)

Verninge Husflid arrangerer denne aften på Hørvævsmuseet og medlemmer af Verninge Husflid kan deltage til særpris kr. 50,00.

Foredrag: Hør og uld – det nye sort

Hvis vi i højere grad anvender fibre fra planten hør, kan vi så gøre tekstilproduktion mere miljøvenlig? Skal vi fortsat være vidner til, at fåreavlere må brænde bjerge af uld af, fordi der ingen efterspørgsel er på det, eller kan vi med fordel for miljøet i langt højere grad anvende uld til vores tekstiler?

Det er blandet andet nogle af de spørgsmål, dette foredrag med Anne Marie Nielsen vil belyse. Men først og fremmest fortælles der om de to naturmaterialer hør og ulds helt særlige egenskaber og kvaliteter.
Foredraget foregår torsdag den 31. januar klokken 18.30-21.30 på Kulturmaskinen i Odense.

Tilmelding skal ske senest 17. januar direkte til arrangøren, FORA, ved at klikke her

2019 er jubilæumsår

Hørvævsmuseet åbnede i 1994 med stor festivitas: Direktør Kurt Reindel – som havde doneret vævene fra Tommerup Væveri til det nye museum – ankom i karet og klippede det røde bånd til museets maskinhal.

I 2019 er det derfor 25 år siden Hørvævsmuseet åbnede, og det vil vi markere på mange måder i løbet af året – blandt andet med:

 • Jubilæumsfest for medlemmer, lørdag den 15. juni
 • Åbent hus på jubilæumsdagen, tirsdag den 9. juli
 • Stor udstilling med væveren Jette Nevers
 • En række foredrag og workshops

Mere om arrangementerne senere – så hold øje med hjemmesiden.

Glædelig jul og godt nytår

Vi ønsker alle en rigtig glædelig jul og et godt nytår. Museumsbutikken er lukket mellem jul og nytår – vi er tilbage onsdag den 2. januar 2019. Butikkens åbningstider er mandag-fredag 9-12.

Find den personlige julegave på Hørvævsmuseet

I butikken på Hørvævsmuseet er der mulighed for at finde den helt personlige julegave. Vi har gode tilbud på museets eget damask, tekstiler i flotte farver fra Ekelund og linned fra oldemors tid. Måske kan det også friste med et strikke-kit til fremstilling af karklude i hør eller et broderisæt til slåning af knapper.

Butikken er åben mandag til fredag klokken 9-12, sidste dag fredag den 21. december.

Se mere her

Vinder i julelotteriet

Ved julesalget 17.-18. november er vinderen trukket:

Gæsten med billet nummer 312 har vundet og kan hente præmien, der er vævet på Hørvævsmuseet, på kontoret – ring og aftal afhentning på telefon 64 72 28 85.

Julesalg 2018

Én af årets faste traditioner på Hørvævsmuseet er julesalget, hvor alle rum fyldes med et alsidigt udbud af husflid og håndværk af høj kvalitet. I år finder julesalget sted i weekenden 17.-18. november, så her er der mulighed for at gøre gode indkøb i de omkring 20 boder med f.eks. julepynt, garn, uldvarer, vævede og filtede ting, glaskunst, smykker, grønne kranse og meget andet.

Hørvævsmuseets egen butik har naturligvis også gode tilbud på museets eget damask, tekstiler i flotte farver fra Ekelund og linned fra oldemors tid. Desuden kan der i caféen købes lette frokostretter, kaffe, te og kage.

Hvis du har købt et af vores broderi-kit til knapper, kan du medbringe dit færdige broderi og få slået knappen i forbindelse med julesalget.

Julesalget er åbent fra 10-16, lørdag og søndag den 17. og 18. november. Der er gratis adgang, og indgangs-billetten gælder også som lodseddel, hvor præmien er en vævet ting fra museumsbutikken. Vi trækker lod søndag klokken 15.

Familien Schroll – foredrag 15. nov

300 år i landbrugets tjeneste

Torsdag den 15. november klokken 19 holder læge Henrik Schroll og proprietær Gustav Schroll foredrag på Hørvævsmuseet. Deres tiptipoldefar Henning Schroll grundlagde Høravlingsinstituttet ”Lykkenssæde” på Brahetrolleborg Gods i 1790-erne og lagde dermed grunden til kvalitetshøravlen i Danmark. Han blev samtidig også den første i rækken af en meget aktiv og fremsynet slægt af landmænd.

I begyndelsen var interessen samlet om hør, men familien Schroll har gennem årene vist, at de har fingeren på pulsen, f.eks. ved i 1930-erne og 40-erne at engagere sig i tobaksproduktion og efter murens fald ved etablering af et større landbrug i det gamle Østtyskland.

Foredraget på Hørvævsmuseet bringer tilhørerne rundt i de 300 års familiehistorie, bl.a. med film om tobaksproduktionen. Det koster 60 kr. at deltage, dog har medlemmer af Hørvævsmuseet gratis adgang.

Familien Schrolls historie i Danmark strækker sig tilbage til midten af 1700-tallet hvor Johan Georg Schroll indvandrede fra Tyskland. Sønnen Henning blev med støtte fra regeringen sendt til udlandet for at lære om avl og forarbejdning af hør. Han var borte i 11 år, kom tilbage 1790 og opnåede straks af regeringen et pengetilskud for at kunne aflægge en prøve på sin duelighed i den hollandske måde at behandle hørren på.

Henning Schroll bestod prøven og fik derpå et rentefrit lån på 6000 rigsdaler til indkøb af en gård og anlæg af et institut til fremme af hørrens dyrkning og behandling.  I 1793 købte og sammenlagde han to arvefæstegårde i Hillerslev Sogn på Brahetrolleborgs gods, de gamle bygninger blev nedrevet, og en ny udflyttergård, Lykkenssæde, opførtes, på hvilken “Høravlingsinstituttet” året efter oprettedes.

Lykkenssæde

Under Schrolls dygtige ledelse udfoldede der sig nu her en ret betydelig virksomhed. Fra hele landet kom unge bønderkarle til Lykkenssæde, hvor de som regel opholdt sig 4-5 år – til gengæld slap de for militærtjeneste. Efter uddannelsen modtog de som udlærte Hørberedere 100 rigsdaler af regeringen til hjælp til anskaffelse af sædefrø og redskaber og en præmie af 20-30 rigsdaler årlig, mod at de fortsatte hørberedelsen efter instituttets metode på mindst 1 tønde land. I årene 1799-1840 uddannede instituttet 120 lærlinge.

Der skættes og hegles på Hørvævsmuseet

I disse dage er der fuldt hus på Hørvævsmuseet, som inviterer indenfor til kreative aktiviteter. De besøgende kan vælge mellem en række værksteder med f.eks. broderi og slåning af knapper, vævning, filtning og forarbejdning af hør. For de mindste børn er der mulighed for blandt andet at prøve at flette fine snore med slyngstokke eller ved at slentre.

Værkstederne er åbne fra 13-16 hver dag i efterårsferien til og med søndag den 21. oktober.

Se hele programmet her: Trådene fortæller, efterårsferie 2018

Efterårsferie for hele familien

“Trådene fortæller” er overskriften for efterårsferien på Hørvævsmuseet. Her inviteres børn og voksne til at prøve nogle af de gamle håndværk under kyndig vejledning af museets frivillige. F.eks. vævning på rammevæv, båndvævning, slåning af knapper, filtning og forarbejdning af hør til f.eks. en dukke. Der er et særligt værksted med aktiviteter for de mindste børn.

Desuden er der udstillinger med vævninger af Bodil Bülow, Hørvævsmuseets Aftenskole og Lisbeth Dams brudekjole, vævet af hør. Rundvisning på museet hver dag klokken 15 – og i caféen kan der bl.a. købes kaffe og æblekage.

Vi har åbent alle dage 13.-21. oktober, klokken 13-17 (værkstederne lukker klokken 16).

Se hele programmet her: Trådene fortæller, efterårsferie 2018

 

Et vikingeskib bliver til

Den 9. oktober klokken 19 kan du høre historien om hvordan Ladbydragen, en kopi af et vikingeskib, blev til ved brugen af de gamle håndværk. Næsten alt på skibet er udført ved håndkraft af frivillige bådebyggere under kyndig vejledning af en faguddannet bådebygger. Selve skibet er lavet af egetræ, hentet i lokale skove. Den øverste bordgang er af ask. Mast og årer af nåletræ og sejlet er lavet af hørdug.

Foredraget om Ladbydragen er med Niels Ernstsen, der er tidligere skoleleder og siden 2011 frivillig ved skibsbygningen. Entré 60 kr., gratis for museets medlemmer

Syskole og fortælling om Ladbytapetet

Lørdag d. 6. oktober kl. 10 – 16 kan man lære at brodere Bayeuxsting med inspiration fra Ladbytapetet og høre om tilblivelsen af tapetet . Broderidelen starter kl. 10 og fortællingen kl. 14.

Ladbytapetet er et 6,50 meter langt broderi, som handler om Ladbyskibet. Inspireret af Bayeuxtapetet er det broderet på hør med plantefarvet uld.

På syskolen kan du prøve kræfter med Ladbytapetets sting og gå i brodøsernes fodspor. Sykittet indeholder to stykker fortegnet stof med et motiv fra Ladbytapetet, broderivejledning, tegning og foto af motivet, lille tapetfolder, garn mm. Vi arbejder med samme materialer som på Bayeuxtapetet. Det færdige broderi kan fx monteres til et bogmærke. Medbring gerne en broderinål og en lille syramme, kan også lånes.

Der er begrænset plads på syskolen: max 15 deltagere.

Tilmelding til Hørvævsmuseet senest d. 1. oktober på tilmeld@hørvævsmuseet.dk

Ved fortællingen om tapetet kan alle deltage, det kræver ingen tilmelding.

Pris: Sædvanlig entre 60 kr, gratis for medlemmer. Sykittet koster 100 kr.

Udstillingskatalog og postkort fra Ladbytapetet kan købes på kurset.

Vil du vide mere, spørg Inge på mail ingesvensmark@gmail.com

Man skal smede mens jernet er varmt

Den 26. september klokken 19 kommer Poul Svendsen for at fortælle om smedehåndværket. At bearbejde jern i glødende tilstand til redskaber, husgeråd, våben og pynt blev udviklet gennem nogle århundreder og ændrede faktisk først karakter, da elektricitet og svejseværk kom ind i smedjen. Et håndværk med så lang en tradition er naturligvis forbundet med mange myter og historier. Smeden var på mange måder en mystisk og magisk person, man måtte besidde særlige egenskaber, når man kunne betvinge et så hårdt og genstridigt materiale som jern.

”Man skal smede, mens jernet er varmt” – lyder et af de mange mundhæld, der er knyttet til smedefaget. – Men hvad sker der så, hvis man smeder på jernet, når det ikke er varmt?

Det og meget andet vil man få en forklaring på onsdag den 26. september kl. 19 på Hørvævsmuseet.

Knapslåningsaften 18. sep. 2018

Tirsdag d. 18. september kl. 19.00 holder vi knapslåningsaften på Hørvævsmuseet.

Vi starter med at brodere stoffet og derefter laver vi flotte slåede knapper. Du er velkommen til at medbringe stof der er klar til at blive slået til knapper.

Du kan eventuelt købe et knapslåningskit, med broderistof, garn og udvalgte mønstre.

Vi har 2 størrelser til de slåede knapper: 18 mm og 28 mm.

Det koster almindelig entre at deltage, dvs. 60 kr og gratis for medlemmer af Hørvævsmuseet.  Museet giver kaffe og småkager.

Desuden koster det 4 kr pr færdig knap og overskuddet går til udvidelse af Krengerup Hørvævsmuseums undervisningslokaler.

Instruktør: Katrine Ørnstrup

Rokketræf 15. sep. 2018

Hørvævsmuseet inviterer spindere fra nær og fjern til at møde op på museet med deres rokke og en kurv spindefibre lørdag den 15. september fra klokken 10 til kl 16.

Formålet er at både begyndere og øvede spindere kan nyde fællesskabet og udveksle erfaringer med hinanden. Der vil således blive rig mulighed for at få råd og vejledning fra de andre om spinding.

Program:

 • Kl. 10: ankomst – der bydes på en bolle og en kop kaffe/te
 • Kl. 10.30: Rokkene sættes i gang
 • Kl. 12: frokost (medbragt mad eller køb af toast eller tærter i caféen)
 • Kl. 13: Der spindes og udveksles erfaringer
 • Kl. 16: Farvel og på gensyn

Arrangementet koster kr. 60,- inkl. formiddagskaffe med brød.

Tilmelding til tilmeld@hørvævsmuseet.dk  (senest den 11. september).

Aviser og hør i smuk forening

Birgitte Fløe udstiller på Hørvævsmuseet frem til den 30. september

Gamle aviser kan bruges til mange ting, men det er de færreste, der som Birgitte Fløe formår at omdanne avispapir til smukke kunstværker.

Gennem teknik og præcision forvandler hun bemalet, foldet avispapir og hør til stramt komponerede vævede baner. Roden ligger i den nordiske tekstilkunst, men værkerne giver associationer til både japansk og afrikansk kultur.

En række af Birgitte Fløes værker er udstillet i caféen på Hørvævsmuseet fra 28. august til 30. september, hvor der er åbent lørdage og søndage fra klokken 13 til 17.